Àmbit de la notícia
Informàtic

Daniel Cruz: "Tenir en compte la salut mental en la formació de les joves és bàsic"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Les instal·lacions d'E-Green Social Design a Calldetenes, Osona. Font: E-Green Social Design.
    Les instal·lacions d'E-Green Social Design a Calldetenes, Osona. Font: E-Green Social Design.

E-Green Social Design vol fomentar la inserció laboral de joves a través de la indústria 4.0 i l’economia verda.

La fabricació digital és un dels camps que més està creixent dintre del sector tecnològic. El seu auge fa que cada vegada es generin més llocs de feina. És precisament aquesta oportunitat la que ha aprofitat E-Green Social Design, entitat conformada per la Universitat de Vic, l’Ajuntament de Calldetenes i la cooperativa Tangencial per desenvolupar aquest projecte que utilitza la innovació com a motor de la inserció laboral.

En parlem amb Daniel Cruz, fundador d’E-Green Social Design i membre de Tangencial.

Com definiries el projecte E-Green Social Design?

E-Green Social Design és un projecte que té com a principal objectiu la inserció laboral en l’entorn de la fabricació digital i el reciclatge de plàstics.

Com sorgeix el projecte?

Doncs del projecte hi participem tres agents, que som la Universitat de Vic, l’Ajuntament de Calldetenes, que és on està ubicat físicament el projecte, i nosaltres des de la cooperativa Tangencial. Llavors, des de la Universitat de Vic, veient les dades de la comarca, van detectar que hi havia una necessitat d’inserció laboral de joves, sobretot d’aquells amb diagnòstics de salut mental i amb discapacitat, i és a partir d’aquí, i després de trobar una subvenció per poder tirar endavant, que vam posar-ho tot en marxa.

Quin perfil de joves participen del projecte?

No tenim un perfil de joves específic, però sí que treballem majoritàriament amb joves que tinguin diagnòstics de salut mental i discapacitat, perquè són el perfil de joves que, a la comarca on treballem, tenen menys inserció laboral. De fet, a totes les comarques es repeteix aquest patró.

En concret nosaltres, per establir-nos a Osona i conèixer la realitat del territori, col·laborem amb moltes entitats joves, sobretot amb les més grans que són la Fundació Albir, que és una escola de segones oportunitats, i Osonament, que és una entitat especialista en salut mental. De fet, la majoria de joves amb les que treballem venen derivades d’aquestes entitats.

E-Green Social Design prepara les joves per a l'indústria 4.0. Explica'ns aquest concepte.

El terme d''indústria 4.0' fa referència a la promoció i l'incentiu que s'està fent ara mateix, en l'àmbit de fabricació industrial, de l'adopció de tecnologies de gestió i fabricació ràpida, posant el focus en l'automatització dels processos, per exemple, a través de l'ús de la intel·ligència artificial.

També feu èmfasi en l’economia verda, és a dir, en el reciclatge, per facilitar la inserció de les joves al mercat laboral. Com ho aconseguiu?

Des d’E-Green Social Design el que fem, per una banda, és una formació, com hem comentat, en indústria 4.0, específica pel que fa a la fabricació digital, i, d’altra banda, també formem a les joves en reciclatge de polímers, és a dir, de plàstics.

Des del projecte ens focalitzem en aquests dos sectors perquè estan funcionant molt bé i preveiem que hi hagi moltes oportunitats laborals en aquest camp.

Com a part de l’itinerari formatiu i laboral, també poseu el focus en el benestar emocional de les joves que hi participen. Com ho feu i per què?

Doncs en la part pràctica de la formació fem quatre dies a la setmana de pràctica, de tecnologies i de taller, i el dia restant l’invertim a treballar el benestar emocional i el desenvolupament personal de les participants.

Ho fem mitjançant la figura d’una terapeuta ocupacional, que és la figura que s’encarrega d’anar guiant a les joves en l’obtenció d’habilitats relacionades amb la inserció laboral i també tenint cura del seu estat emocional, vetllant per si estan còmodes, per què necessiten, com adaptar-se a la nova feina, etc. Per nosaltres, tenir en compte la salut mental en la formació de les joves és bàsic.

Quin és el futur del projecte a mitjà i llarg termini?

El projecte fa un any i mig que funciona i, ara per ara, estem a la recta final de la formació al segon grup de joves, que començaran les pràctiques després de l'estiu. I, d'altra banda, estem treballant a poder generar llocs de feina, dintre del mateix projecte, per als casos més complexos i convertir-nos en un referent també a nivell laboral a la comarca, que és el que volem.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari