S'aprova l'Avantprojecte de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

S'aprova l'Avantprojecte de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El Consell de Ministres aprovarà avui l’Avantprojecte de la Llei de Transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquesta norma obligarà els polítics a informar a què es destina el diner públic i permetrà a les ciutadanes i els ciutadans consultar a través d’un web les subvencions, els contractes i els sous dels càrrecs públics.

A Europa, tots els països que tenen més d’un milió d’habitants tenen alguna regulació respecte l’accés dels ciutadans a la informació en relació als governs i les seves administracions, en canvi, a l’Estat espanyol, no existia fins ara.

L’Avantprojecte de llei serà aprovat avui pel Consell de Ministres i a partir del proper dilluns s’obrirà un termini de deu dies per a què els ciutadans facin aportacions al text a través de les planes web institucionals. Una vegada hagi finalitzat aquest termini es podria aprovar en uns 100 dies.

La llei de transparència que es pretén aprovar estableix uns principis ètics generals i unes obligacions concretes en referència als membres del Govern, als alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat i a les entitats del sector públic estatal.

A més, aquestes mesures previstes a la nova regulació afectaran també a les Comunitats Autònomes i Ajuntaments, però en aquests casos, ambdues administracions tindran autonomia per decidir com les porten a terme.

L’objectiu de la norma és, per una banda, reconèixer la informació de les institucions públiques i, per altra, l’obligació de les institucions de donar la informació de forma proactiva.

Dels punts més importants de la llei cal destacar la possibilitat de sancionar amb fins a sis anys d’inhabilitació els polítics que ocultin factures, incompleixin el límit del dèficit públic o no aportin la documentació requerida pels tribunals o òrgans de fiscalització comptable.

Per dur a terme aquesta nova normativa es modificarà el Codi Penal mitjançant la incorporació d’una disposició addicional que tipificarà com a delicte les infraccions més greus en la gestió dels recursos públics.

Finalment, el Govern també està desenvolupant el Portal Digital de la Transparència, on els ciutadans podran realitzar la seva sol·licitud d’informació. Aquesta proposta va en la línia de sumar-se a la Iniciativa Mundial per a un Govern Obert que es va impulsar a Nova York el 2010.

D’acord amb aquest fet, la Llei es presentarà el 17 d’abril a la conferencia internacional de Brasília on l’Estat Espanyol signarà la Declaració Internacional de Govern Obert.

Llegir més

Afegeix un comentari nou