S'aprova el Pla integral de seguretat de les persones grans

Autor/a: 
Montse Agudo

S'aprova el Pla integral de seguretat de les persones grans

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El Govern de la Generalitat ha aprovat un Pla integral de seguretat de les persones grans, el qual té com objectiu garantir la seguretat de les persones majors de 65 anys.

El passat dia 12 de desembre, el Govern va aprovar un Pla integral de seguretat de les persones grans 2015-2018. Aquest Pla és pioner a tota Europa i la seva finalitat és garantir la seguretat de les persones majors de 65 anys, ja que per les seves circumstàncies, són més vulnerables davant de possibles accidents o actes delictius.

Aquest Pla està motivat pel fet que les persones grans formen un col·lectiu especialment vulnerable a conseqüència de la pèrdua progressiva de capacitats físiques i cognitives, motiu que els fa més susceptibles de patir agressions o accidents.

Amb relació a aquesta circumstància, s’ha pogut comprovar que, entre 2009 i 2013, hi ha hagut un augment de fets penals amb víctimes majors de 65 anys, mentre que respecte a la resta de col·lectius hi ha hagut una disminució.

L’objectiu del Pla és donar una resposta integral i coordinada davant d’aquestes circumstàncies i, per aconseguir-ho, es vol fomentar la col·laboració entre institucions i els diferents agents socials.

El document fa especial incidència en la prevenció a fi de garantir la seguretat de la gent gran. Per aquest motiu, fixa 14 objectius estratègics i 52 actuacions destinades a garantir la seguretat familiar, la ciutadana, la civil o la viària, entre d’altres.

El Pla es divideix en 4 eixos:

  • Servei a la ciutadania - prevenció i protecció: Consisteix en fomentar hàbits d’autoprotecció, crear eines de detecció del risc i millorar l’atenció de les persones grans en situació de vulnerabilitat.

  • Planificació: Es tracta d’analitzar la normativa per ajustar-la a les necessitats de protecció de les persones grans, conèixer la situació de les persones grans a través de diferents fonts d’informació i dissenyar estratègies que millorin la seguretat de la gent gran.

  • Coordinació: Es pretén impulsar la signatura d’un Pacte Nacional per a la seguretat de les persones grans, potenciar la coordinació entre mossos d’esquadra i policia local per prevenir la victimització i protegir les persones grans, implicar la seguretat privada en la prevenció del maltractament de les persones grans, establir vies de col·laboració amb la ciutadania i amb el tercer sector, i millorar la coordinació amb els professionals de les diferents administracions que atenen gent gran.

  • Formació i recerca: Té per objectiu difondre el coneixement sobre la prevenció i l’abordatge de la seguretat de les persones grans, consolidar la formació dels agents de policia de la Generalitat i dels policies locals en l’àmbit del maltractament a les persones grans, i incrementar el coneixement de la problemàtica de les persones grans a partir de l’intercanvi d’experiències.

Aquest Pla integral està essent seguit de prop per part de països com França, Itàlia i Portugal, a fi de valorar-lo i potser replicar-lo als seus respectius estats.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou