L’associacionisme i el voluntariat a l’Alt Camp

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’associacionisme i el voluntariat a l’Alt Camp

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

L'Alt Camp és una comarca ubicada al Camp de Tarragona. És un territori essencialment rural, amb una població de 45.000 habitants, la meitat de la qual resideix a Valls, la capital de comarca. Coneixereu l'Alt Camp per albergar el Monestir de Santes Creus, un dels tres monestirs de la Ruta del Císter, per la seva tradició castellera i per ser el bressol d'una de les tradicions gastronòmiques catalanes més populars, la calçotada.

Tot i no ser un dels territoris més poblats de Catalunya, l'Alt Camp compta amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'Associacionisme i el Voluntariat a l'Alt Camp

Cultural

Sens dubte un dels fets associatius més característics d'aquesta comarca són els castells i les dues colles vallenques representen aquesta tradició centenària agrupant un gran nombre d'associats. Una molt bona manera d'acostar-se a la cultura popular.

La cultura popular de l'Alt Camp és rica i diversa. L'associació sense ànim de lucre Unió Anelles de la Flama de Valls és la responsable de bona part de la posada en escena de tot el que representa la tradició festiva i popular.

El Centre d'Estudis Alcoverencs, des de 1977, ha dedicat part de la seva tasca a la vida i obra del poeta alcoverenc Antoni Isern. Entre d'altres activitats, organitza cicles de conferències, xerrades i rutes per la comarca.

Altres entitats culturals de la comarca:

Valls - Alcover - Pla de Santa Maria - Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus - Grup de Teatre Principal de Valls

Comunitari

Entitat de lleure de El Pla de Santa Maria, que pertany a la Fundació Santa Maria de Siurana. Organitzen des de casals d'estiu i colònies a l'estiu a activitats puntuals durant l'hivern com el parc de Nadal, la ruta de les platges, una sortida de monitors o la cavalcada de reis.

Associació formada per veïnes d'Alcover que es caracteritza per la seva activitat. Organitzen des de concerts i cantades d'havaneres a berenars populars i excursions.

L'Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela és una entitat d'educació en el lleure sense ànim de lucre. Ofereixen l'aventura de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta als infants i joves de Valls i l'Alt Camp.

Altres entitats d'àmbit comunitari de la comarca:

Valls (lleure) - Valls (altres associacions) - Club Esportiu Ziga Zaga -

Ambiental

Entitat ambiental que organitza caminades, conferències, xerrades, exposicions i excursions per tota la comarca.

És una granja ecològica on l'agricultura, lluny de ser l'objectiu principal, és el mitjà que permet l'organització d'activitats culturals i associatives.

​Tot i que és una entitat cultural, l'Institut d'Estudis Vallencs duu a terme assessorament respecte del patrimoni i les riqueses de Valls i la comarca de l'Alt Camp i promociona treballs de recerca relacionats amb el camp de l'arqueologia.

Social

La Creu Roja és una de les entitats socials més actives de la comarca. S'encarrega d'organitzar nombroses activitats amb l'objectiu de recaptar materials i aliments per a les persones més necessitades.

Amb seu a Valls, l'entitat dóna servei a totes aquelles persones de la comarca que pateixen problemes d'exclusió social. Durant l'any duen a terme diverses campanyes de recollida de material de primera necessitat.

Associació vallenca constituïda per donar resposta des del voluntariat a aquelles persones que s'han trobat mancades de les necessitats més vitals. El menjador social "La Taulada" es troba ubicat al Carrer Creu de Cames de la capital de l'Alt Camp.

Principals activitats associatives de l'Alt Camp

1. Taula per a l'alimentació de l'Alt Camp

Es tracta d'un Gran Recapte d'aliments que té com a objectiu fer arribar menjar a les persones més necessitades de la comarca. La iniciativa mou entitats i voluntariat de tot l'Alt Camp.

2. Gran Festa de la calçotada de Valls

Una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme i bullícia. La jornada compta amb un variat programa d’actes tradicionals i festius i amb la participació de nombroses entitats.

3. Fira de Santa Úrsula de Valls

La Fira de Santa Úrsula porta a la ciutat diversos actes culturals i cívics entre els que destaca la Festa-foc, amb la participació dels Diables de Valls i de diversos elements del bestiari popular. La jornada castellera esdevé l'acte principal de la Fira.

4. La gran festa de la llengua a Miramar

El Correllengua és una iniciativa a favor de la llengua i cultura catalana sorgida de la societat civil i de diverses entitats locals. La pujada a Miramar és l'acte central.

5. Bàsquet per la Marató de TV3

Amb motiu de la Marató de TV3, el CB Valls organitza una marató de bàsquet on hi participen diverses entitats esportives, culturals i socials. A l'edició de 2014 hi van participar més de 30 entitats.

6. Campanya de recollida d'aliments Valls Tots a Una

Iniciativa que es duu a terme pels volts de Nadal i que és possible gràcies a la implicació dels voluntaris.

7. Pessebre vivent de Valls

Hi participen activament moltes entitats del municipi.

8. Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

Un cop cada deu anys, tots els anys acabats en 1, la ciutat de Valls celebra unes festes de caràcter extraordinari, l’origen del les quals es remunta a un “vot de poble” a la Mare de Déu de la Candela, signat l’any 1791. Hi participa activament el teixit associatiu de l'Alt Camp.

Si trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou