La importància d'una correcta gestió de les entitats

Autor/a: 
Marina Aguilar i Mañas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La importància d'una correcta gestió de les entitats

Resum: 

T’expliquem 4 motius per avançar en la millora de la gestió i els beneficis que comporta a les entitats.

Ajuda a analitzar l’entorn i les necessitats emergents

La precarització de la situació socioeconòmica de la societat catalana, amb un augment de les necessitats socials i una reducció de la despesa pública destinada a les polítiques socials, està fent que augmentin el nombre de persones que accedeixen a les entitats no lucratives. A més, el perfil d’aquestes persones és força heterogeni, cosa que afegeix complexitat a l’hora de desenvolupar l’atenció.

Si volem replantejar el funcionament de l'entitat i optimitzar els recursos és cabdal comptar amb protocols i criteris de treball estandarditzats. Aquests documents ens ajudaran a analitzar l’entorn i introduir canvis en les activitats per marcar prioritats i millorar l’atenció que realitzem.

Ajuda a millorar la captació de fons

Són moltes les entitats que actualment es troben amb dificultats econòmiques i de tresoreria i han de replantejar-se les vies de finançament i avançar cap a la diversificació de fons. No obstant això, la diversificació de fons i la cerca de noves vies de col·laboració és un camí que requereix un canvi de mentalitat en les formes de fer fins al moment.

El desenvolupament d’un pla de captació de fons que parteixi de l’anàlisi de la situació financera de l’entitat i les necessitats i fortaleses de l’organització en matèria de finançament ens permetrà definir un full de ruta adient a la realitat i idiosincràsia de l’entitat, i fer-la sostenible en el temps.

Ajuda a millor el clima de treball

L’increment del nombre de persones ateses, juntament a la cronificació de les situacions de vulnerabilitat i exclusió social, està incrementant la pressió i tensió en els equips de treball de les entitats d’acció social.

A aquesta pressió i tensió en l’atenció també cal sumar-li l’augment en la ràtio dels programes, la reestructuració en els equips o la reorganització de les tasques.

Tenir correctament definides les funcions i responsabilitats dels òrgans de govern i dels equips de treball i desenvolupar sistemes de comunicació interna que permetin la coordinació i la gestió de la informació i de les relacions entre les diferents persones, són accions que ens permetran a millorar el clima de treball i la governança de l’organització.

Ajuda a arribar a més persones i ampliar la base social

La capacitat de les entitats no lucratives per connectar amb la societat i comptar amb la seva confiança i credibilitat és un dels seus estendards.

Per poder arribar a més persones i ampliar la base social, les organitzacions hem de destinar temps i recursos a la comunicació i visibilització d’aquestes i posar en valor l’activitat que desenvolupem i l’impacte que té en la ciutadania.

A més a més, si volem comptar amb un voluntariat implicat i identificat amb la missió de l’organització, també hem de destinar temps i recursos a la gestió, coordinació i capacitació d’aquestes persones.