Arrenca la cimera mundial per a avaluar els compromisos per a erradicar la fam i la pobresa

 Font:
Font:

Arrenca la cimera mundial per a avaluar els compromisos per a erradicar la fam i la pobresa

Resum: 

Governants de tot el món es reuneixen aquesta setmana a Nova York per a renovar i accelerar la promesa adoptada fa deu anys d'eradicar la fam i la pobresa extrema al món, buscant un finançament innovador per al desenvolupament.

Malgrat la crisi, els Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) "són assolibles". Així ho ha afirmat el secretari de l’ONU Ban Ki-moon durant la inauguració de la cimera sobre el compliment dels ODM que ha començat aquest dilluns a Nova York amb la presència de 192 països. Però per a garantir el compliment dels ODM caldran 100 milions de dòlars (76 milions d'euros) fins a 2015, tal i com ha explicat Ban Ki-moon.

En aquest sentit, el president del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero ha proposat “instaurar una taxa sobre les transaccions financeres internacionals”, una taxa que segons fonts del govern, suposaria una recaptació del voltant de 30.000 milions d’euros anuals.

Retallades en l’ajuda per culpa de la crisi
Zapatero també ha parlat de l’ajuda que destina Espanya al desenvolupament. Ha reconegut que els esforços espanyols no són suficients i ha assegurat que la “frenada” de l’ajuda espanyola serà “temporal”. I és que dels 4.730 milions d’euros que Espanya va destinar com a ajuda oficial al desenvolupament l’any 2009, s’ha passat a 300 milions el 2010 i 500 que hi ha previstos pel 2011, com a conseqüència de les mesures anticrisi. Tot i així, Zapatero assegura que aquesta devallada serà "conjuntural" i ha reiterat el seu compromís de destinar a l'ajuda oficial al desenvolupament el 0,7% del PIB el 2015.

L’objectiu d’aquesta cimera és recordar a la comunitat internacional que han de complir-se els compromisos d'ajuda als més necessitats. S'espera que la Unió Europea es comprometi a aportar 1.000 milions de dòlars (760 milions d'euros) en els pròxims cinc anys, i anuncis de noves ajudes per part d'organismes internacionals, com el Banc Mundial. Es discutirà també la imposició d'un nou impost sobre les transaccions financeres o els bitllets d'avió, però l'oposició de diversos països, entre ells Estats Units, fa difícil que surti endavant.

Els objectius:

  • ODM 1. Reduir a la meitat la pobresa extrema i la fam. 
1 de cada 6 persones passa fam. Més de 1.400 milions de persones viuen amb menys d’1 euro diari.
  • ODM 2. Aconseguir l’ensenyament primari universal. 
1 de cada 10 nens i nenes en edat de fer primària no han trepitjat mai una escola. Són 72 milions al món, més de la meitat a l’Àfrica Subsahariana.
  • ODM 3. Equitat entre els gèneres i autonomia de la dona. En més de 100 països encara hi ha més nens que nenes a les escoles. Lse dones de tot el món empobrit són les més afectades per les crisis.
  • ODM 4. Reduir la mortalitat infantil
. 9 milions de nens van morir l’any passat per causes fàcilment tractables o que es podien preveure, com la diarrea. Només per la crisi econòmica han mort 50.000 nenes més a l’Àfrica.
  • ODM 5. Millorar la salut materna. 1.000 dones moren cada dia durant l’embaràs o el part per manca d’assistència sanitària bàsica gratuïta. A Burkina Faso, una cesària costa el 138% dels ingressos anuals d’una família mitjana.
  • ODM 6. Combatre el VIH/SIDA, la malària i altres malalties epidèmiques. 
Prop d’un milió de persones moren com a conseqüència de la malària cada any: el 95% hi vivia a l’Àfrica subsahariana, i la majoria eren nens menors de 5 anys.
  • ODM 7. Garantir la sostenibilitat del medi ambient
. L’any passat, a Copenhaguen, es va perdre l’oportunitat de frenar l’agressió que suposen les emissions de carboni, i els governs estan regatejant els diners que són urgents per prevenir nous desastres climàtics.
  • ODM 8. Una Aliança Mundial pel Desenvolupament
. Les fites de l’ ODM 8 reclamen més ajuda dels països rics, menys deute per als països pobres i més coherència en les polítiques internacionals i nacionals. L’any 2009, els únics països que van assolir la fita del 0,7% van ser Dinamarca, Luxemburg, Noruega, Països Baixos i Suècia.

Comentaris

"Arrenca"? fa (avui 22) hores q ha acabat, caldria treure-la, no? o bé canviar el titular.

Molt bé qui sigui que ha fet el comentari! Arrenca? Però si ja ha acabat!!!! i navegant per xarxanet hi ha altres notícies del tema!!!

Afegeix un comentari nou