Àmbit de la notícia
Ambiental

‘Terra Pagesa’: enfortir la pagesia i fomentar el consum de productes de proximitat i de temporada

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La iniciativa impulsada per Unió de Pagesos aposta per la proximitat i la traçabilitat, facilitant la relació i reduint intermediàries entre pagesia i comerços.
    La iniciativa impulsada per Unió de Pagesos aposta per la proximitat i la traçabilitat, facilitant la relació i reduint intermediàries entre pagesia i comerços.
  • El projecte ofereix un servei de logística d’última milla i de comercialització a través d’una plaça virtual
    El projecte ofereix un servei de logística d’última milla i de comercialització a través d’una plaça virtual
  • ‘Terra Pagesa’ es descriu com una iniciativa de comercialització i consum de productes de proximitat, locals i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia.
    ‘Terra Pagesa’ es descriu com una iniciativa de comercialització i consum de productes de proximitat, locals i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia.

La iniciativa impulsada per Unió de Pagesos aposta per la proximitat i la traçabilitat, facilitant la relació i reduint intermediàries entre pagesia i comerços.

“Tornar als orígens”. Així defineix el Josep Carles Vicente, d’Unió de Pagesos, la filosofia que hi ha al darrere de ‘Terra Pagesa’, un projecte impulsat pel sindicat majoritari del camp català que cerca apropar pagesia i petit comerç per fomentar el consum d’aliments de proximitat i de temporada

Vicente parla de tornar als orígens en referència als temps en què la pagesia anava directament a les places i mercats per vendre  el seu producte de proximitat. Això, amb el temps i per diverses raons, com la preponderància de grans empreses comercials, s’ha anat perdent. És en aquest sentit que ‘Terra Pagesa’ vol recuperar i facilitar l’accessibilitat de la pagesia al mercat i a la consumidora

‘Terra Pagesa’ es descriu com “una iniciativa de comercialització i consum de productes de proximitat, locals i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia de Catalunya”. Però, què entenem per proximitat? Segons la normativa que regula la venda de proximitat a Catalunya, això inclou la venda directa al consumidor final, sense cap intermediari, i la venda en circuit curt, en què hi ha la intervenció d’una persona intermediària. 

Com explica la Gisela Varias, cap de projecte, ‘Terra Pagesa’ s’emmarca en aquesta segona modalitat: “En el nostre cas, la intermediària és la comerciant, el mercat municipal o l’empresa gestora de menjadors col·lectius, per exemple”, detalla, i afegeix: “ras i curt, nosaltres treballem producte de proximitat en circuit curt, d'origen Catalunya i de temporada”. 

Logística d’última milla i comercialització a través d’una plaça virtual

La iniciativa, sense ànim de lucre, cerca facilitar a la petita i mitjana pagesia la logística d’última milla a l’hora de fer el repartiment i l’entrega dels seus productes. En una primera fase, s’enfoca a la zona de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i ha comptat amb el suport i l’acompanyament de l’Ajuntament de la capital catalana. Amb tot, mirant al futur, la voluntat és créixer i impactar a tot el territori català.

“El pagès, molt sovint, inverteix molt de temps i esforç a fer el desplaçament i les entregues dins de Barcelona, amb les dificultats que això comporta, però nosaltres entenem que el productor s’ha de dedicar a produir, per això vam plantejar el projecte com un servei de logística per facilitar aquesta tasca als productors”, exposa la cap de projecte en conversa amb Xarxanet.

Tanmateix, ‘Terra Pagesa’ no es limita a la logística, sinó que també és un servei de comercialització. Això es duu a terme a través d’una plaça virtual al web de la iniciativa, on es posa en contacte productores i comerços, mercats o altres agents de restauració col·lectiva que vulguin comprar els productes oferts. 

Així, per una banda, el projecte ha bastit una infraestructura tecnològica, que és aquesta plaça virtual; i, per l’altra, disposa d’un espai logístic a la nau Biomarket de Mercabarna on reben el producte directament de les productores, fan les agrupacions corresponents, preparen les peticions i duen a terme les entregues a comerços o empreses gestores de menjadors col·lectius. 

Es tracta, doncs, d’un canal de comercialització addicional que aposta per reduir les intermediàries entre qui produeix un aliment i qui el consumeix, i que des del projecte tenen clar que cal potenciar perquè l’alimentària és una de les cadenes de distribució amb més intermediaris. “Apostem per un canal on les dues baules de l’extrem, el productor i el consumidor final, tinguin més protagonisme”, assenyala Varias.

Pel que fa als preus, amb el benentès que ‘Terra Pagesa’ és un canal facilitador i canalitzador, i no actua com a intermediària, es respecta que sigui la productora qui fixi el preu del seu producte.

En definitiva, la voluntat és ajudar i protegir el sector primari perquè el seu producte pugui ser consumit a Catalunya, que arribi a les botigues del nostre país i que les consumidores el puguin comprar i, un altre punt clau de la iniciativa, aquestes tinguin la garantia, a través de la traçabilitat, sobre l’origen del producte. “La idea és que la consumidora final pugui accedir a saber quina persona hi ha al darrere d’aquella poma o pera que està comprant”, expliquen. 

Igualment, ‘Terra Pagesa’ també compleix altres objectius, com contribuir a la reducció de la petjada de carboni a través d’una distribució d’última milla agrupada i col·lectiva, així com mitjançant la preservació dels espais rurals i la biodiversitat; o, gràcies al seu servei a menjadors escolars, facilitant que els infants d’aquestes escoles puguin menjar producte de temporada i, des d’un vessant més educatiu, fent pedagogia al voltant de la importància de consumir productes de temporada per minimitzar la petjada ambiental.

Un projecte obert i amb vocació de país 

Un aspecte important que destaquen des d’Unió de Pagesos, impulsores del projecte, és que es tracta d’una iniciativa oberta a tota la pagesia i totes les tipologies de producte, i no només a les productores afiliades al sindicat. 

Així i tot, assenyalen que, fins al moment, el projecte està encaixant millor amb un perfil de productora ecològica que produeix més tipologia de producte, en contrapartida al perfil de productora més gran de producte monocultiu. “Fins ara, ens està costant una mica més arribar a aquest estil de productora”, diuen.   

En el cas dels comerços, estan arribant més i millor a “aquelles comerciants més conscients pel que fa a la procedència del producte i al valor que representa conèixer qui hi ha al darrere del producte que està venent”, respon la cap de projecte. 

En resum, ‘Terra Pagesa’ és un projecte que s’ha forjat per enfortir la pagesia i el petit comerç i facilitar-ne el contacte i la relació comercial directa, reduint  així les intermediàries i apostant per la traçabilitat dels productes, així com fomentar una alimentació sostenible que té un impacte positiu sobre el medi ambient. 

La iniciativa ha començat a la primera i segona corona de Barcelona, però té una clara vocació d’ampliar horitzons. “De cara al futur, quan estiguem més consolidades, ens plantejarem disposar de diferents nodes logístics repartits al llarg del territori català i impactar més enllà de Barcelona, perquè ‘Terra Pagesa’ vol ser un projecte de país”, rebla la Gisela Varias.  

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari