Dentistes solidaris atenen persones amb risc d'exclusió social

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dentistes solidaris atenen persones amb risc d'exclusió social

Resum: 

La sanitat pública cobreix pocs tractaments odontològics, només les visites al dentista i les extraccions. La resta s'han de pagar i moltes persones no tenen recursos per fer-ho. Amb la voluntat d'ajudar-los, existeixen a Catalunya clíniques solidàries com Somriures solidaris, OdontoCUS o Les 1001 Dents, que treballen amb la voluntat de fer arribar la salut a tothom.

Anar al dentista pot esdevenir una acció solidària si la clínica que tries és Les 1001 Dents, que es troba al barri de Gràcia de Barcelona. El 13% del que paguis es destinarà a garantir l'atenció gratuïta a persones amb risc d'exclusió social. Això no vol dir, però, que pagaràs més que a d'altres clíniques, ja que, són ells els que renuncien al marge de benefici per tal d'invertir-lo en la societat.

Els professionals de Les 1001 Dents treballen porta a porta amb l'ONG Dentistas Sobre Ruedas i financen econòmicament la seva tasca sanitària i social: "Cada cop que un pacient de Les 1001 Dents paga un tractament a la nostra consulta està finançant que persones sense recursos siguin ateses gratuïtament a la consulta dels nostres veïns". El 13% de cada factura es destina a aquesta causa solidària i la resta s'inverteix en el manteniment de les instal·lacions i els recursos humans. Els i les professionals hi treballen de manera voluntària, aportant el seu treball.

Poder somriure sense por o menjar bé sense dificultats són algunes de les petites coses de què tothom pot gaudir gràcies a una bona salut dental. En temps de crisi, però, moltes persones opten per l'extracció de dents i queixals, en comptes de realitzar tractaments de curació més llargs i costosos. Les 1001 Dents no és l'única clínica que treballa per canviar aquesta realitat; a Barcelona funciona des de l'any 2005 OdontoCUS i a Girona es va inaugurar fa tot just un any Somriures solidaris.

El projecte OdontoCUS, impulsat per la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació, està pensat per donar atenció odontològica a persones que no poden accedir a un tractament privat a causa de la seva situació de precarietat econòmica. Durant aquests sis anys de trajectòria no ha deixat d'oferir tractaments que no queden coberts pel sistema públic. Obre les seves portes cada dia, però, tot i així la llista d'espera de pacients que esperen ser atesos és ben llarga.

A la clínica Somriures solidaris de Girona passa exactament el mateix. Aquesta iniciativa de l'associació Dentistes Solidaris (del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona) va néixer amb la previsió d'atendre 100 persones a l'any, però des del mes d'octubre de 2011 i fins al 15 de març de 2012, la vintena d'odontòlegs voluntaris que hi col·laboren ja havien atès 256 persones i tenien altres 240 en llista d'espera. Així doncs, van haver de tancar temporalment l'admissió de derivacions.

Cadena de favors

Els pacients de Somriures Solidaris han de pagar un preu simbòlic pels tractaments que reben. La resta, es subvenciona a través d'ajuts de l'administració pública. OdontoCUS també rep una aportació econòmica de la Generalitat.

La filosofia de Les 1001 Dents, en canvi, és ben diferent. Volen ser autosuficients i costejar la part social amb els ingressos de la part priva. En el primer mes de funcionament, la clínica social de Dentistas sobre Ruedas ja ha atès 400 persones amb pocs recursos, la majoria derivats d'entitats socials amb que té convenis, com Càritas i Creu Roja. La part privada, però, compta amb la meitat de pacients i encara no produeix prous diners per mantenir la part social. Tot i així, Dentistas Sobre Ruedas confia que és qüestió de temps i afirma que es tracta d'un projecte sostenible.

Les persones amb pocs recursos econòmics no han de pagar diners a canvi d'un tractament de Dentistas sobre Ruedas. Se'ls demana, però, que facin una aportació del seu temps o de seu treball. Fer companyia a la gent gran del barri o donar un cop de mà en el manteniment de les instal·lacions poden ser una perfecta moneda de canvi. La idea és crear un banc d'hores i donar inici a una cadena de favors: "Tots els professionals de la clínica treballem en règim de voluntariat i oferim assistència solidària. A canvi, convidem els nostres pacients a entrar a formar part d'un banc d'hores des d'on poden ajudar altres ciutadans que ho necessitin, per exemple, amb el seu ofici o fent acompanyament a la gent gran". Aquest engranatge solidari és el que garanteix la continuïtat del projecte.

Viatge de tornada

Dentistas Sobre Ruedas ha voltat pel món i ara torna a casa. Després de treballar a Mauritània, Senegal o Perú, s'han adonat que, arran de la crisi, a Catalunya mateix cada cop hi ha més famílies que no tenen accés a la salut bucodental. Per això van decidir fer les maletes, però, aquest cop per tornar a casa i donar un cop de mà aquí.

Si tu també vols col·laborar en aquesta iniciativa solidària ho pots fer de dues maneres: Fent-hi de voluntari/ària o sent pacient de la clínica. Necessiten sobretot persones voluntàries del sector bucodental, que es comprometi a col·laborar una tarda a la setmana, cada quinze dies, al mes... però que siguin constants. Si els tries com als teus dentistes, l'aportació econòmica que fas com pacient de Les 1001 Dents es fa en concepte de donació i, per tant, reps un document de desgravació fiscal que podràs presentar a la declaració de la renda.

Vols conèixer més propostes per a passar unes festes més solidàries? Visita la secció "Nadal Solidari 2012"!

Afegeix un comentari nou