Respiradors que salven vides: l'associació 'Amb les teves mans' implementa el Projecte Aminata a Gàmbia

Coordinadora d'ONG Solidàries
Autor/a: 
SCervià
Equip mèdic formant en CPAPs Font: Amb les teves mans
Equip mèdic formant en CPAPs Font: Amb les teves mans

Respiradors que salven vides: l'associació 'Amb les teves mans' implementa el Projecte Aminata a Gàmbia

Autor/a: 
SCervià
Coordinadora d'ONG Solidàries

Resum: 

L'entitat empordanesa Amb les Teves Mans, en col.laboració amb un grup de metges de la Maternitat de l'Hospital Clínic, ha implementat uns respiradors per a neonats prematurs crítics d'un hospital de Gàmbia.

El Projecte Aminata és una iniciativa de l'associació empordanesa Amb les Teves Mans, en col·laboració amb metges de la Maternitat de l’Hospital Clínic de Barcelona, que s'ha implementat a l’Hospital General Edward Francis Small Teaching de Banjul, a Gàmbia, per salvar vides de neonats prematurs crítics amb dispositius CPAPs (Continuous Positive Airway Pressure).

Els CPAPs, fabricats amb impressió 3D i amb components fàcils d’aconseguir, mantenen les vies respiratòries obertes i subministren oxigen als nadons. Aquesta tecnologia redueix costos, permet la fabricació i reparació local, i assegura funcionament continu fins i tot durant talls d’electricitat. L’objectiu de la implantació dels CPAPs d’aquestes senzilles característiques pretèn donar solucions als problemes de l’equipament mèdic a hospitals de països empobrits, que sovint queda obsolet per la manca de recanvis o suport tècnic.

A Gàmbia, la taxa de mortalitat neonatal és preocupantment alta. Segons dades de l'UNICEF i altres organismes de salut, aproximadament 27 de cada 1.000 nadons moren durant el seu primer mes de vida. Aquesta elevada taxa de mortalitat neonatal es tradueix en una mitjana de més de 10 nadons morts diaris a causa de complicacions relacionades amb el part prematur, infeccions i manca d'equipament mèdic adequat.

L’equip mèdic responsable d’aquest projecte consta de set professionals (director mèdic, enginyer biomèdic, infermeres de quiròfan i pediatria, i metgesses en pràctiques de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona). Aquest equip s'ha encarregat de la formació de l'equip mèdic gambià, així com l'equip d'infermeria, encarregat de fixar el dispositiu al nadó i netejar-lo.

Del 4 al 18 de juny, l'equip català torna a Gàmbia per seguir la seva evolució i formar metges d'altres centres mèdics, amb plans d'expansió per al 2025. En aquesta segona fase s’inicia l’estudi clínic del projecte que permetrà conèixer els resultats i fer les valoracions per fer l’anàlisi final de la implantació dels CPAPs en aquest centre mèdic. Igualment, en aquests dies es formaran metges d’altres centres (KaninfingbGeneral Hospital i Bundung Maternal & Child Health) amb l’objectiu que acolleixin una nova implantació de nous aparells al llarg de l’any 2025.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou