El dret a l'alimentació és vulnerat per a 1.000 milions de persones

 Font:
Font:
 Font:
Font:

El dret a l'alimentació és vulnerat per a 1.000 milions de persones

Resum: 

El dissabte dia 16 d’octubre es celebra el Dia mundial de l’Alimentació 2010, impulsat per la FAO i pel qual s’ha triat el lema “Units contra la fam” amb l’objectiu de "reconèixer els esforços realitzats en la lluita contra la fam al món a nivell nacional, regional i internacional".

No obstant això, les ONG impulsores de la campanya “Dret a l’Alimentació. Urgenthan criticat l’enfocament que la FAO està donant a la campanya del Dia Mundial de l’Alimentació.

Dret a l’Alimentació. Urgent és una campanya que va néixer l’any 2003 per iniciativa d’Ayuda en Acción, Cáritas, Ingeniería sin Fronteras ApD y Prosalus.

Les entitats impulsores d’aquesta campanya entenen que la proposta de la FAO és insuficient en tant que "obvia l’anàlisi de les causes profundes de la realitat que vivim des de la Cimera Mundial de l’Alimentació de 1996” i que és que el nombre de persones que pateixen fam al món des d’aleshores no ha parat de créixer any rere any.

Així ho manifesten a la Declaració amb motiu del Dia Mundial de la Fam en què jutgen superficial la mirada que es té sobre el tema de la fam. Per a aquestes entitats la prioritat hauria de ser com alimentar els 1.000 milions de persones que actualment pateixen fam al món. Per això, entenen que cal actuar sobre les causes profundes de la fam i donar resposta a la pregunta de per què no som capaços d’eradicar la fam al món quan actualment som capaços de produir prou aliment per a tothom.

A més, des de la campanya Dret a l’Alimentació. Urgent es posa en dubte la possibilitat de fer efectiu el lema "Units contra la fam" a causa de l’existència d’interessos que passen per davant o directament es contradiuen amb la lluita contra la fam.

En aquest sentit, lamenten que la FAO no faci referència al comerç internacional d’aliments, a l’existència de subsidis que distorsionen el funcionament del mercat afavorint els grans productors, a l’especulació amb matèries primeres alimentàries ni a l’impacte dels biocombustibles així com que tampoc critiqui l’actual model agroindustrial que ens ha conduit a superar la barrera dels 1.000 milions de persones amb fam al món.

Per damunt de tot, però, lamenten que la campanya de la FAO no reconegui, en cap moment, que l’alimentació és un dret que està essent vulnerat per a aquests 1.000 milions de persones.

Partint de la consideració que l’alimentació és un dret humà fonamental sobre el qual cal sostenir qualsevol estratègia contra la fam, les entitats impulsores de la Declaració manifesten que:

  • Les polítiques agropecuàries i de desenvolupament rural no es poden fonamentar únicament en parèmetres de productivitat sinó que han d'incorporar aquest enfocament de l’alimentació com a dret així com el respecte al medi ambient.
  • La FAO ha de fer un esforç per liderar el procés de governança global de la seguretat alimentària amb l'objectiu d'eradicar la fam al món.

Per a més informació, podeu consultar els materials de la campanya Dret a l’Alimentació. Urgent.

Afegeix un comentari nou