El premi ICIP Constructors de Pau serà per al col·lectiu d'objectors i insubmisos

 Font:
Font:

El premi ICIP Constructors de Pau serà per al col·lectiu d'objectors i insubmisos

Resum: 

Pepe Beúnza, primer objector de consciència per raons ideològiques de l'Estat, recollirà el premi ICIP Constructors de Pau, en nom del col·lectiu d'objectors i insubmisos al servei militar obligaotori. L'acte de lliurament de premis tindrà lloc dijous 2 de febrer, a les 19:00 hores, al Parlament de Catalunya.

L'any 1971 Pepe Beúnza va decidir no fer el servei militar obligatori per qüestions ideològiques. Es va convertir així en el primer objector de consciència no violent de l'Estat espanyol. Aquesta decisió li va comportar dos anys de presó, dos consells de guerra i quinze mesos en un batalló disciplinari al Sàhara.

Però també va ser la llavor de tota una mobilització, que 40 anys després compta amb prop d'un milió d'objectors, quaranta mil insubmisos i una suma total de més de 1.000 anys de presó. Tal com afirma Pepe Beúnza, aconseguir que el servei militar deixés de ser obligatori no va ser un camí fàcil: "És molt important que els joves sàpiguen que la fi del servei militar obligatori no va ser gratuït, va costar molts sacrificis".

El premi ICIP Constructors de Pau, en la seva primera edició, vol reconèixer la tasca del col·lectiu d'objectors i insubmisos "en representar una lluita llarga i diversa contra el servei militar obligatori, que contribuí a l'aprofundiment de la democràcia i a difondre els valors de la cultura de la pau i, amb el rebuig a l'ús de les armes, l'objecció de consciència, la desobediència civil i la resolució noviolenta dels conflictes".

Una lluita llarga i diversa, que contribuí a l'aprofundiment de la democràcia i a difondre els valors de la cultura de la pau

El col·lectiu d'objectors i insubmisos va tenir diverses organitzacions i grups (Moviment d’Objecció de Consciència, GANVIA, MILI-KK o l’Associació d’Objectors de Consciència) i molts protagonistes, però el seu símbol és Pepe Beúnza. Per això, serà ell qui recollirà el guardó el proper 2 de febrer en nom de tot el col·lectiu.

El premi consisteix en una distinció honorífica, un reconeixement públic i una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol.

L'acte de lliurament del premi tindrà lloc a les 19:00 hores del dijous 2 de febrer, al Parlament de Catalunya. Serà presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i comptarà amb la presència de diferents objectors i insubmisos.

La sessió és oberta al públic, però cal confirmar assistència al telèfon 93 554 42 82 o al correu electrònic activitats.icip[arrova]gencat.cat.

L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha creat aquest premi amb l'objectiu de reconèixer la tasca de persones, col·lectius o entitats en favor de la promoció de la pau.

No hi ha conquesta social que sigui per sempre, s’han d’anar defensant contínuament

Per saber més sobre Pepe Beúnza i conèixer el moviment de l'objecció de consciència i la insubmissió, pots llegir aquesta entrevista a Beúnza, on assenyala que és molt important recordar que va costar aconseguir la desaparició de la mili obligatòria, per dos motius: "El primer, perquè no hi ha conquesta social que sigui per sempre, s’han d’anar defensant contínuament i millorar-les. El segon motiu és que les lluites socials que ens han permès avançar han de ser estudiades per ensenyar a la gent com es fa una campanya política i com es poden canviar les lleis per millorar la societat".

Afegeix un comentari nou