El Voluntariat Corporatiu: 10 recomanacions per la Comissió Europea.

Autor/a: 
Comunicació FCVS

El Voluntariat Corporatiu: 10 recomanacions per la Comissió Europea.

Autor/a: 
Comunicació FCVS

Resum: 

Un grup d'experts ha elaborat un document de propostes i recomanacions adreçades a la Comissió Europea per tal de promoure i fomentar el Voluntariat Corporatiu.

Un grup d'experts sobre de voluntariat corporatiu, promogut per la Unió Europea i l'Aliança Europea del Voluntariat, ha estat treballant des del passat mes de gener per tal de plantejar recomanacions i propostes per estendre el Voluntariat Corporatiu (VC) i desenvolupar-lo, aconseguint el major impacte possible. El resultat són deu recomanacions adreçades a la Comissió Europea perquè les tingui en consideració per tal de promoure i fomentar el Voluntariat Corporatiu.

Asseguren que el Voluntariat corporatiu és un mitjà excelent per a visibilitzar la feina de les empreses però alhora ofereix als seus participant competències i habilitats socials, i obre la possiblitat de fomentr les relacions duraderes entre ells.

Les recomenacions a la comisió europea es basen en aquestes 10 afirmacions:

1. L'acció social de les empreses és més que filantropia.És fonamental reconèixer i promoure la importància del VC com a part integral de la RSE, ja que utilitza els empleats i permet posar cara a un programa de Responsabilitat Social Empresarial (RSE).

2. La presència del VC ha de seguir sent alta en l'agenda política i econòmica. Hem de treballar amb les parts interessades i seguir difonent la importància del VC per a la societat, destacant les millors pràctiques davant els desafiaments comuns.

3. Les aliances intersectorials són un mitjà per fomentar la cohesió i la innovació social.Una forma d'aconseguir-ho és a través dels premis i reconeixements sobre VC. S'han d'utilitzar per fer un VC més conegut als països o sectors que encara no tinguin experiència, així com fomentant la millora contínua en aquells més avançats.

4. A fi de promoure el VC i aconseguir el major impacte en la societat,és molt important invertir tant en un entorn propici per a les organitzacions intermediàries entre empreses i ONG, com en la formació dels actors involucrats.

5. Es recomana a la Comissió Europea recolzar investigacions sobre VCper conèixer els diferents nivells de desenvolupament que té en els Estats membres i per crear normes mínimes, com un mitjà per millorar el desenvolupament i impacte del VC.

6. La mesura dels programes de VC és crucialper entendre l'impacte real i el seu valor, buscant la millora contínua. És important també poder demostrar els efectes a llarg termini del VC.

7. El VC pot proporcionar una forma alternativa d'aprenentatge i formació.Les habilitats i competències que s'obtenen i intercanvien a través de programes de VC, generen efectes molt positius per a tots els agents involucrats. Per assolir l'èxit són tant importants les habilitats i competències com l'educació formal i les habilitats professionals i tècniques.

8. Explorar i desenvolupar maneres d'incloure programes de voluntariaten la gestió de les carreres professionals de persones en períodes d'adaptació o trànsit, així com per reforçar els vincles amb antics empleats prejubilats o jubilats.

9. Permetre incentius fiscals específicsper a les pimes i ONG que desenvolupen VC.

10. Voluntariat en horari laboral.El VC el definim com aquell que es fa durant la jornada laboral, de forma general, per això es recomana que totes les empreses tinguin una política definida de "temps lliure" per permetre als seus empleats fer voluntariat durant la jornada laboral.

Podeu consultar les recomacions més detalladament en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou