Marta Riera: “La via online ens ha permès captar més voluntariat amb ganes de col·laborar amb joves”
La tècnica del projecte Coach de la Fundació Èxit valora els pros i contres de l’adaptació digital que ha hagut d'assumir l'entitat.
Segons fonts de l’Eurostat, 1 de cada 5 joves de l’Estat espanyol abandona els estudis de forma prematura, i 1 de cada 3 joves menors de 25 anys no té feina.
A l’explotar la pandèmia, a Fundació Èxit es van marcar un objectiu molt clar: no deixar d’acompanyar en cap moment els i les joves i estar més a prop que mai del col·lectiu, en un moment tan crític per l’abandonament escolar i atur juvenil.
Marta Riera, tècnica del projecte Coach de la fundació, explica els pros i contres de digitalitzar l’activitat d’una entitat dedicada al voluntariat corporatiu i a la inserció laboral juvenil.
Com ha afectat la pandèmia al projecte Coach i a la Fundació Èxit en general?
Davant la situació provocada per la crisi sanitària de la Covid-19, d'una banda vam dur a terme un mapeig de la situació dels i les joves a nivell de connectivitat i gràcies a la col·laboració d’organitzacions com Indra i Vodafone (en el marc de la iniciativa de l'Asociación Española de Fundaciones per reduir la bretxa digital) vam lliurar 300 tauletes i SIM a joves que no disposaven de cap dispositiu assegurant la possibilitat que continuessin la seva formació en format online.
També vam comptar amb donatius de portàtils i SIM de diverses empreses que van ajudar a assegurar la connectivitat dels nostres joves en aquests moments tan crítics.
Vau haver de digitalitzar-vos vosaltres, també?
Vam agilitzar un procés de transformació digital en marxa, adaptant, en temps record, les activitats a formats en remot per continuar el seu desenvolupament. En concret, el Projecte Coach es va adaptar a Teams, Zoom, Skype i videotrucada de Whatsapp. També vam adaptar la metodologia, els materials i la seva publicació a través de la plataforma Galàxia Èxit, que funciona com una intranet.
També vam elaborar materials de suport específics com ‘tips’ o consells i presentacions per completar la informació general sobre com adaptar-se a l’entorn digital.
Quins són els avantatges i desavantatges del voluntariat online respecte al presencial?
L'ús de les noves tecnològiques ens ha proporcionat un major abast, possibilitant la participació activa de voluntaris i voluntàries que abans no podien involucrar-se en activitats presencials. Aquest format ha facilitat, a més, més flexibilitat horària, sense la necessitat d'invertir temps en desplaçaments i això s’ha traduït en un trencament de fronteres que permet incorporar ciutats que abans no participaven en el projecte.
No obstant, aquesta modalitat virtual resta calidesa a l'hora de la interacció entre voluntari/a d’empresa (coach) i jove (‘coachee’). Hem detectat un descens en l'interès i motivació per part del col·lectiu de joves a l'hora del seu desig de participar. Especialment per la impossibilitat de realitzar visites presencials a empreses, un dels grans al·licients d'aquest projecte i que proporciona al seu torn, molts altres aprenentatges adjacents a l'"obligar-los" a sortir del seu entorn.
Quina és la resposta dels i les joves que han participat al projecte?
En un principi, els joves mostraven una mica de recel, ja que manifestaven sentir-se col·lapsats amb tantes activitats online i demanaven experiències presencials que els motivessin i s'allunyessin de la seva rutina. No obstant això, a l'acabar el projecte, els joves participants han manifestat gran satisfacció i han valorat de manera molt positiva la figura del seu voluntari/referent del món de l’empresa.
Què han après els i les joves en aquesta experiència?
Els objectius d'orientació, autoestima i motivació prioritaris del Projecte Coach han estat igualment assolits en el format digital projecte.
A més els joves han desenvolupat competències digitals i tingut l'oportunitat d'apropar-se a les noves tecnologies convertint-se en usuaris de plataformes noves i diferents a les que estan acostumats a utilitzar.
Llega el #RetoE3, una alianza de empresas comprometidas con reducir el #AbandonoEscolar y mejorar la #empleabilidad de los jóvenes en situación de vulnerabilidad.
— Fundación Exit (@fundacionexit) March 4, 2021
Porque #SinJóvenesNoHayFuturo
¿Te unes al reto? #CompromisoRetoE3https://t.co/RoMMQgmBOt pic.twitter.com/Ym7tq34IwB
Quan es farà una següent edició del projecte i quins requisits cal complir per accedir-hi, tant per al jovent com per a l’entitat o empresa?
La següent edició del Projecte Coach a Barcelona tindrà lloc el mes d'octubre del 2021.
Un dels requisits fonamentals per a la participació en el projecte és la voluntarietat de les parts. En el cas dels joves han d'estar cursant Formació Professional Bàsica. De la mateixa manera, els voluntaris han de venir per part d'una organització.
Per més informació, els centres educatius poden contactar amb mi (martariera@fundacionexit.org) i les entitats interessades a involucrar els seus treballadors en aquesta acció de voluntariat corporatiu, poden contactar amb l’Ana López, especialista en voluntariat corporatiu (ana.lopez@fundacionexit.org).
Afegeix un nou comentari