La Fundació IRES aposta per les empreses amb ànima

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un grup de joves en un taller de ‘Fes Click a Youtube’ de la Fundació IRES. Font: Fundació IRES. Font: Fundació IRES
Un grup de joves en un taller de ‘Fes Click a Youtube’ de la Fundació IRES. Font: Fundació IRES.
Fa anys que la Fundació IRES té una aliança amb l'Hotel Majestic per celebrar el Sant Jordi. Font: Fundació IRES Font: Fundació IRES
Fa anys que la Fundació IRES té una aliança amb l'Hotel Majestic per celebrar el Sant Jordi. Font: Fundació IRES Font: Fundació IRES

La Fundació IRES aposta per les empreses amb ànima

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La responsabilitat social corporativa de diferents companyies permet que nois i noies segueixin estudiant i altres es formin per un bon ús de les xarxes socials.

Trenta-nou joves van formar-se amb una beca durant el curs 2020-2021 amb el programa ‘Beques Click’, quaranta-un joves participen a ‘Fes Click a Youtube’ i uns dos-cents infants entre tres i dotze anys han tingut suport educatiu per l’arrodoniment solidari amb la cadena Viena. Són tres de les línies de treball de la Fundació IRES finançades gràcies a la responsabilitat social corporativa (RSC) d’empreses col·laboradores.

La Fundació IRES atén persones i famílies que travessen situacions de vulnerabilitat (desigualtats socials, educació per la infància i l’adolescència, o bé que viuen situacions de conflictes i violències). Treballa a Barcelona, Girona i a les Illes i l’objectiu és acompanyar-les perquè adquireixin vincles i recursos i vagin cap a l’autonomia. L’any 2020, malgrat la pandèmia van atendre 14.151 persones. Del pressupost de més de 5,6 milions, el 10,5% és captació privada.

“Respecte a la captació de fons vam fer el canvi de mirada fa alguns anys cap a la col·laboració amb el sector privat, creiem que si tots treballem en xarxa per una causa comuna podem implementar els projectes socials amb una visió transversal i d’innovació social”, explica la directora de comunicació i fundraising de la Fundació IRES, Johanna Rivera.

Rivera incideix en dos elements: cal que les empreses estiguin alineades amb els propòsits i els valors de l’entitat i també cal que hi hagi un impacte social real. Bé a dir que no tot s’hi val. També assenyala que les entitats han de tenir en compte que les empreses cada cop veuen més la RSC com a “sostenibilitat integral, conscients del seu paper en la millora de l’entorn econòmic, social i ambiental”.

Enginyeria i tecnologia

La Fundació Caixa d’Enginyers és una de les empreses col·laboradores d’IRES. El seu compromís és amb amb ‘Fes Click a Youtube’ per acostar les xarxes socials al jovent. “El nostre origen i vinculació amb l'enginyeria i la tecnologia fan que el projecte, que té l'objectiu social, però que es recolza en el context digital, encaixi entre les línies d'actuació i projectes socials que impulsem”, argumenta el coordinador general de la Fundació Caixa d'Enginyers, Iñaki Irisarri.

L’any passat, quaranta-un joves entre catorze i divuit anys, van participar als tallers de ‘Fes Click a Youtube’: xerrades amb youtubers i influcencers com Roc Massaguer, Anabel Lorente i Long Li Xue, elaboracions de vídeos i moltes pràctiques per capacitar nois i noies en l’ús de les noves tecnologies com a eines d’inclusió social. “Suposa generar espais on el jovent pugui sentir-se valorat a través d'itineraris formatius de qualitat -planteja Irisarri-. Es tracta de parlar el seu mateix idioma perquè se sentin realitzats i reforcin la seva habilitats”.

L’impacte del programa entre els i les joves, així com el rigor de la metodologia és el que en destaquen des de la Fundació Caixa d’Enginyers. “En aquest cas, tenim el rol d'impulsar o ser ‘el múscul’ que permet que l'equip d’IRES dugui a terme la formació i confiem plenament en la seva professionalitat”, resumeix Irisarri.

La fundació té altres empreses col·laboradores: amb l’Hotel Majestic impulsen la campanya 'Una rosa per una causa', en la qual també col·laboren altres empreses i entre totes destinen més de dues mil roses per Sant Jordi a la causa. Aquella diada fan activitats a l’hotel de Passeig de Gràcia, a Barcelona. Amb l’Associació 22@Network, del 22@ de Barcelona, impulsen el repte ‘Beques Click’, que es proposa aconseguir vint-i-dues beques perquè joves en situació de vulnerabilitat del districte puguin continuar estudiant.

“Estem molt obertes a fer coses amb empreses. I ens agrada sobretot quan el compromís és fer coses especials. Ens agrada cocrear buscant sempre un l'impacte social”, indica la directora de comunicació i fundraising d’IRES. Està convençuda que la pandèmia també ha fet despertar empreses que volen fer accions amb retorn social. “Hi ha empreses on són els treballadors i treballadores que ho demanen i això fa il·lusió -assegura Rivera-. Els equips tenen coneixements i experiència, però també tenen ànima”.

A més de finançar programes i campanyes molt concretes, a través d'accions de responsabilitat social corporativa d'empreses col·laboradores, la Fundació IRES rep materials educatius i organitza formacions per a les famílies i persones ateses en les quals els equips professionals de firmes com Schneider Electric, especialistes en la gestió de l'energia, i T-Systems, del món de la tecnologia, comparteixen la seva expertesa i coneixements.

Afegeix un comentari nou