Francina Alsina: “Amb la crisi hi ha hagut un increment del voluntariat”

Francina Alsina: “Amb la crisi hi ha hagut un increment del voluntariat”

Resum: 

La presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, sosté que amb la crisi econòmica hi ha hagut un increment del voluntariat. L'entrevista s'ha publicat en el butlletí de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

Comença l’any 2011 i també l’ Any Europeu del Voluntariat. Com plantegeu aquest any des de la FCVS?
Tindrem molta feina i això és bo. Tenim previst participar activament en el III Congrés de la Taula del Tercer Sector on volem fer visible quina serà la nostra acció concreta durant aquest any. A partir d’aquí, com a Federació Catalana de Voluntariat Social, organitzarem el Marketplace, com acció única de la Federació. El Marketplace és una iniciativa que va néixer a Holanda i que consisteix en la compra-venda de projectes solidaris entre organitzacions socials, empreses, mitjans de comunicació... Se celebra l’11 de l’11 de l’11 perquè tothom se’n recordi; serà l’acte estrella d’aquest any. Nosaltres també estem dins de la comissió del II Congrés de Voluntariat que organitza la Generalitat i també formem part de la Comissió del II Congrés d’Associacions de Barcelona. Utilitzarem aquestes plataformes per fer visible el món del voluntariat.

Amb la celebració de l’Any Europeu s’arriba a un reconeixement important a nivell europeu del voluntariat social. Un èxit i alhora una gran responsabilitat?
Evidentment, és un èxit! Ara bé, cal saber explicar què vol dir ser voluntari. Hem d’eliminar tòpics. Hem d’explicar bé la situació. El voluntari no és mà d’obra barata i el voluntari no li està prenent la feina a un professional. Això ha de quedat clar. L’Any Europeu del Voluntariat ens servirà per sensibilitzar a la població i explicar la nostra feina. També pot ser un bon moment per engrescar més gent a participar en les accions de voluntariat.

Com està afectant la crisi al món del voluntariat social?
Les entitats ho noten, i molt. Però en podem treure una lliçó en positiu. Amb la crisi hi ha hagut un increment del voluntariat. A nosaltres ens truca molta gent que vol entrar a formar part de projectes de voluntariat. Les xifres que tenim nosaltres ho demostren. Estem molt contents! Si la crisi serveix per alguna cosa és per adonar-te que la solidaritat existeix. Hi ha molt bona gent en el nostre país.


Quin creus que és el nivell de sensibilització de la ciutadania respecte a la situació del voluntariat social a Catalunya?
La crisi també ha ajudat a fer créixer la sensibilització en el món del voluntariat. Quan una persona ens truca i ens diu que vol ser voluntari hi ha un equip de persones que li expliquen bé què vol dir ser voluntari. També hi ha gent que es pensa que si comença fent de voluntari podrà aconseguir un lloc de treball i això no és així. Nosaltres ho deixem molt clar des del principi.

Quin paper hi juguen els joves en el voluntariat social a Catalunya?
Els joves entenen moltes ganes. Nosaltres tenim un programa de sensibilització per a joves. Anem als instituts i expliquem la nostra feina i què vol dir ser voluntari. Ho fem a través d’una exposició itinerant. Normalment, quan acaben les xerrades sempre hi ha un grup de joves que et diuen que volen participar en projectes de voluntariat. Quan fas una crida, la joventut et respon sempre i això ens agrada.

Durant la celebració del Dia Internacional del Voluntariat vostè va demanar a les administracions que “ajudin als que ajuden”. Us sentiu suficientment recolzats des de les administracions per potenciar projectes i activitats de voluntariat social?
L’administració està sensibilitzada i ens diuen que fem molt bona feina. També reconeixen la feina de les entitats socials en general i del Tercer Sector. El discurs és molt favorable. El problema el veiem quan és el moment de finançar. L’Administració paga tard. Moltes entitats estan patint molt. Per exemple, el Casal d’Infants del Raval haurà de retallar projectes perquè no té suficients diners… això no pot ser. Si la cosa segueix així, hi haurà entitats que hauran de tancar i moltes d'altres hauran de retallar part dels seus programes.

(+info: Butlletì de LA TAULA del Tercer Sector Social)

Afegeix un comentari nou