Vols fer un donatiu d'aliments? Esbrina on i com col·laborar-hi

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Vols fer un donatiu d'aliments? Esbrina on i com col·laborar-hi

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Les donacions d'aliments i les beques menjador disminueixen amb les vacances d'estiu. Però hi ha centenars d'entitats que treballen per pal·liar-ho. Vols col·laborar-hi?

Entitats com Creu Roja, Banc d'Aliments, Càritas o Educo han fet ressò durant els últims mesos de dues alertes: primer, del fet que amb l'arribada de l'estiu i les vacances, les donacions d'aliments cauen i les beques menjador per a infants s'acaben (però no les seves necessitats o les seves circumstàncies de vida). I segon, de la creixent malnutrició infantil a Catalunya, corroborada per l'informe que la secretaria de Salut Pública donava a conèixer el passat febrer, en el qual es reconeixia que a Catalunya hi ha fins a 751 menors de 16 anys en situació de malnutrició, 660 dels quals són conseqüència de la pobresa.

La donació, recollida i redistribució d'aliments és una estratègia per afrontar la falta de menjar que pateixen les famílies més vulnerables. En aquest procés hi intervenen diferents agents: les persones que donen aliments, les entitats o empreses que les recullen i les entitats o administracions que les distribueixen. Vols saber com i a on dirigir-te?

1. Taula de Distribució Solidària d'Aliments

El que primerament pot resultar més aclaridor és el mapa en el qual es pot consultar el miler d'entitats que distribueixen aliments. La iniciativa sorgeix de la Taula de distribució Solidària d'Aliments, l'organisme impulsat pel Departament de Benestar i Família Social i Família on hi ha representació d'entitats, fundacions, associacions, administracions públiques i empreses de distribució d'aliments que s'han unit amb l'objectiu d'assegurar-ne una correcta distribució.

2. Fundació Banc d'Aliments: La fam no fa vacances

Els quatre bancs d'aliments de Catalunya treballen durant tot l'any per recollir aliments bàsics. Amb l'objectiu que no caiguin els mesos d'estiu, han impulsat la segona edició de "La Fam no fa vacances", apadrinada enguany pel Tricicle. A ella s'hi han adherit ajuntaments, hospitals, hotels, entitats, restaurants que organitzen activitats a les quals tothom s'hi pot adreçar per fer les seves donacions.

Al següent enllaç hi ha ja un calendari d'activitats que seran punts de recollida d'aliments. A l'apartat "Suma't" és possible adherir-s'hi com a entitat que vol organitzar una activitat per recollir aliments.

3. Creu Roja

En la mateixa línia, Creu Roja compta amb la col·laboració d'ajuntaments i empreses que organitzen punts de recollida d'aliments. La campanya que aquest estiu ha tingut més ressò fins al moment és la duta a terme per l'Obra Social La Caixa, amb la qual tothom hi pot participar. Un altre exemple és la campanya feta per l'Ajuntament de Llançà "Llançà Solidari, ningú sense menjar", amb la qual el menjar recaptat era donat a la Creu Roja que, posteriorment, la distribueix entre les famílies que ho demanen. Com en el cas de Llançà, municipis de tot Catalunya han promogut a través dels seus ajuntament la recollida de menjar, com ara Barcelona, Reus, Cubelles, Vilanova o Figueres, entre d'altres.

4. Educo

L'organització EDUCO difonia el passat mes de maig que els més de 500.000 escolars que havien rebut una beca menjador durant el curs es quedarien sense aquesta ajuda durant les vacances d'estiu. Per cobrir aquest mancança, Educo ofereix les "beques menjador d'estiu", que es concedeixen escoles i entitats que fan activitats d'estiu i que poden així cobrir l'alimentació dels infants que ho necessiten. Tothom hi pot col·laborar fent una aportació econòmica a través del seu web.

Per sensibilitzar sobre la problemàtica en què es troben algunes famílies a l'hora d'alimentar els seus fills i filles, Educo va elaborar el següent vídeo, "L'entrepà màgic".

5. Càritas

Cada diòcesi de Càritas compta amb nombrosos punts d'informació i recollida d'aliments que són després distribuïts a cases d'acollida, centres de suport, centres residencials, menjadors, etc. En cas de voler-hi fer una donació d'aliments, a través del seu web és possible consultar-hi els punts de recollida més pròxims.

Contingut relacionat:

Salut admet 660 casos de malnutrició infantil per culpa de la pobresa

L'ONG Educo reclama a l’administració beques menjador a l’estiu

Mil entitats socials distribueixen aliments a famílies vulnerables

Nova campanya d'estiu del Banc d'Aliments

Afegeix un comentari nou