Sonia Lacalle: “Els drets que assumim com drets universals, la societat els defensa millor”
Comparteix
Catalunya estudiarà el Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal durant dos anys i, aproximadament, 10.000 persones hi participaran.
Les autonomies i el govern central tenen a disposició de la ciutadania una extensa cartera de diferents ajudes econòmiques i socials, entre les quals es troben la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) o l’Ingrés Mínim Vital (IMV). Per estudiar noves mesures, l’any 2021 es va crear l’oficina que treballa el Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal, les proves del qual havien de començar l’any 2023.
Sònia Lacalle és responsable de l’Assessoria Jurídica Socials de Càritas Barcelona, s’encarrega de coordinar l’accés a aquestes prestacions per part de Càritas a Barcelona i explica quina és la situació actual, però també quin impacte tindria l’habilitació d’aquest tipus d’ajudes.
Es necessiten més diners per poder viure.
Actualment existeixen fórmules com la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital. Aquestes ajudes són suficients per pal·liar les necessitats creixents de la societat?
La finalitat d’aquestes rendes mínimes és combatre la pobresa, però assegurar aquests ingressos mínims amb les quantitats que s’estan donant... Evidentment, no es cobreixen. Es necessiten més diners per poder viure.
El lloguer, de propietat ni en parlem, està pujant d’igual manera que ho fa l’alimentació i subministraments. Amb les ajudes que es donen, no es poden cobrir les necessitats bàsiques. I aquesta hauria de ser la seva finalitat.
La Renda Bàsica Universal és la millor solució o és una solució més?
No sé si podrien cobrir totes les necessitats, però té coses bones com que és incondicional. Ara per demanar RGC o l’IMV has de complir certs requisits. Amb una ajuda com aquesta, per a tothom, no hi haurà tants prerequisits.
És molt positiu, és molt bo. No tindria restriccions i podria ser compatible amb altres ajuts, cosa que no està passant amb la RGC. Quan la demanes, no pots demanar l’ajut del lloguer. Després venen les reclamacions per ingressos indeguts, ara per exemple tenim el cas d’una senyora i li demanen 19.000 €.
Què significaria per al país aprovar una Renda Bàsica Universal garantida?
Està demostrat que els drets que assumim com drets universals, la societat els defensa millor. És com la sanitat, l’educació. Són drets que en el moment que hi ha retallades, ens afecta a totes i tots, i és quan ens hi posem.
Quan són rendes o ajudes que afecten parts molt petites de la societat, que moltes vegades ni veiem, les lluitem menys.
És fàcil interlocutor amb les administracions, una altra cosa és com funciona el sistema.
Penses que tirarà endavant el projecte de Renda Bàsica Universal?
És complicat, perquè si ja ens està costant que amb la Renda Garantida o l’Ingrés Mínim Vital, que són rendes mínimes, ens donin resposta i s’apliquin com cal... Una renda bàsica universal, no ho sé. Si m’agradaria veure-ho, perquè demostra una certa maduresa com a societat.
Actualment, a Catalunya, quantes persones ajudeu en la tramitació d’aquest tipus d’ajudes econòmiques?
No puc dir el nombre exacte, però si et puc dir la immensa majoria de les persones que tenim a Càritas no pot cobrar aquests ingressos mínims. Primer perquè no tenen els requisits, atenem moltes persones en situació administrativa irregular i no tenen dret a aquestes ajudes. No et puc dir quantes persones són, però t’asseguro que són molt poques.
És molt important destacar que, malgrat que es pensa el contrari, les persones que es troben en situacions irregulars, sense NIE ni DNI, no poden tenir accés a aquestes rendes.
Les persones que es troben en situació irregular com poden garantir la seva subsistència si queden fora d’aquest circuit d’ajudes?
Entenc que amb ajuts d’entitats socials. Nosaltres la majoria dels que donem són per pagar habitatge o necessitats bàsiques. No tenir accés a aquest circuit d’ajudes, aboca moltes persones a treballar en l’economia informal, amb tot el que això suposa. Inseguretat, abús, feines precàries...
El legislador sap que hi ha moltes persones en situació irregular a Espanya, es va presentar una ILP per regularitzar 500.000 persones. Hi ha molta gent que podrà estar a territori nacional com a mínim 3 anys sense regularitzar, i els deixem aquí sense poder cobrar res.
Hi ha molt desconeixement pel que fa a l’atorgament de rendes: tothom parla de les persones immigrants, però sabem que no les poden rebre si no regularitzen la seva situació.
Les traves i problemes que us trobeu pel que fa a atorgar ajudes, penses que es repetirà en la sol·licitud d’una Renda Bàsica Universal?
Entenc que no, perquè seria incondicional per a tothom. Presentar tota aquesta documentació que s’ha de presentar per demanar ajudes no s’hauria de fer, te la donarien pel fet de ser persona. Seria una renda garantida universal per a tothom.
És fàcil interlocutor amb les administracions, una altra cosa és com funciona el sistema. El sistema de presentació telemàtica és un problema per la bretxa digital, per exemple.
Què penseu que cal millorar?
Primer, s’hauria de fer un sistema en el qual la gent pugui accedir autònomament i evitar que nosaltres siguem necessaris. Igual que també és important tenir una finestra única per demanar prestacions, ben formada, que t’expliqui bé què pots demanar i què no. Ara la gent demana ves a saber què, per desconeixement, i són les persones més vulnerables les que acaben sent víctimes del sistema.
També hi ha un tema que té relació amb l’habitatge: persones que treballen i no poden pagar habitatge. Aprovar un complement a l’habitatge que sigui compatible amb altres ajudes, penso, és l’única forma perquè les persones vulnerables puguin accedir a un habitatge digne. I ja per acabar, les quantitats que són insuficients.
Hi ha persones en contra de la Renda Bàsica Universal, és falta d’empatia o de coneixement?
Al darrere també hi haurà un tema ideològic de “qui rebrà aquesta ajuda?”, no sabria dir-te ben bé. Hi ha molt desconeixement pel que fa a l’atorgament de rendes: tothom parla de les persones immigrants, però sabem que no les poden rebre si no regularitzen la seva situació.
Em sobta, és un tema d’empatia. La societat com més equilibrada sigui, més segura, millor. Els països més feliços són aquells que tenen menys diferència de rendes, és el que hem de treballar. Aquesta seria la lluita.
Afegeix un nou comentari