T’agradaria fer voluntariat amb les persones refugiades a Catalunya?

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

T’agradaria fer voluntariat amb les persones refugiades a Catalunya?

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El govern català cerca 500 persones que vulguin participar com a mentors en el Programa Català de Refugi.

La Generalitat posarà en marxa en els pròxims mesos el Programa Català de Refugi, un projecte de mentoria que té com a objectiu mobilitzar el voluntariat arreu del territori català per acompanyar a les persones refugiades en la seva integració a la societat. Basat en altres experiències internacionals de mentoria a Canadà, el Quebec o Islàndia, el programa d’atenció obre 500 places de voluntariat on hi haurà grups de 3 a 5 mentors, anomenats Grups d’Acollida, que ajudaran als refugiats a fer gestions, establir vincles amb el seu entorn, acompanyar-los en l’aprenentatge de la llengua i també en la recerca de feina, tasques incloses dins el Pla Individual d’Activitats (PIA).

El programa de mentoria implica que el voluntariat inscrit es compromet a acompanyar als refugiats i refugiades en les activitats del PIA, dedicar de 2 a 4 hores setmanals durant un any, passar una entrevista personal prèvia i fer la formació establerta al programa. Es podran acollir les persones refugiades que hagin acabat el programa estatal sense haver assolit una autonomia personal suficient. Excepcionalment també s’atendran a aquelles persones que hagin deixat el programa estatal per altres raons justificades i es trobin en situació d’exclusió social. Per poder acollir-se, els refugiats i refugiades hauran d’estar empadronats a Catalunya i hauran d’haver tingut ingressos anuals per sota de la Renda Mínima d’Inserció en els 12 mesos anteriors.

Què inclou el Programa?

El Programa Català de Refugi inclou un ajut econòmic a través de convocatòria pública que servirà per garantir les necessitats bàsiques: habitatge, subministraments, alimentació, roba, etc. Aquesta cobertura durarà 12 mesos i es revisarà cada 3. Si la persona refugiada ha assolit el nivell d’autonomia suficient amb una feina, la vinculació amb l’entorn i el domini de la llengua catalana i castellana, podrà marxar del programa.

Qui hi està implicat?

Hi intervenen diferents agents. En primer lloc, el Govern, que és qui fa la prestació econòmica per a cobrir les necessitats bàsiques. En segon lloc, les persones refugiades, beneficiaris del programa. A més, un paper important el tenen els mentors i mentores. Per últim, les entitats socials donaran suport als mentors en els seus Grups d’Acollida i els ens locals avaluaran trimestralment l’assoliment dels objectius.

Com fer la inscripció?

La inscripció es podrà fer a partir del 24 de gener, al portal de tràmits de la Generalitat. Per realitzar la inscripció s’ha de llegir i signar un document de compromís, omplir un formulari de dades i omplir un qüestionari. La crida i selecció es farà durant els mesos de febrer i març. Durant març, abril i maig es durà a terme la formació en mentoria i per últim, al maig es formarà el Grup d’Acollida. L’inici de la mentoria es preveu que comenci entre aquest mateix mes i el mes de juny.

Per més informació sobre el Programa, pots accedir al següent enllaç.

Comentaris

Bon dia,

M'agradaria participar en aquest programa i per això sol·licito més informació (horaris, dates, duració etc)
Estic a l'espera, gràcies!!

Afegeix un comentari nou