Crowdfunding: el futur del finançament

Autor/a: 
Associació per a Joves Teb i Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Crowdfunding: el futur del finançament

Autor/a: 
Associació per a Joves Teb i Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El micromecenatge o crowdfunding va mobilitzar uns 1.500 milions de dòlars durant el 2011 i tot apunta que enguany aquesta xifra serà encara més elevada. La necessitat de cercar vies alternatives de finançament ha portat algunes entitats catalanes a provar aquesta opció per finançar projectes com ara una guia, una obra de teatre o un documental.

Creadors i emprenedors han trobat en el micromecenatge una oportunitat per poder portar a terme els seus projectes. No són, però, els únics que han optat per aquesta via de finançament a través de petites donacions. Entitats, moviments i col·lectius catalans estan desenvolupant projectes a través del crowdfunding. És el cas del Taller d'Idees, que podrà continuar amb l'espectacle de circ protagonitzat per persones amb discapacitat; la campanya Roba Neta, que publicarà una guia per vestir sense esclavitud; o Amics de la Bressola, que editarà un nou llibre i disc.

Aquestes tres iniciatives han fet servir Verkami, una plataforma de micromecenatge creada pels mataronins Joan, Adrià i Jonàs Sala, que en 20 mesos ha aconseguit 60.000 mecenes per a 350 projectes.

Tothom que tingui un projecte solidari o creatiu el pot publicar a aquesta plataforma i comptar amb 40 dies per donar-lo a conèixer i aconseguir recaptar els diners necessaris per portar-lo a terme. Només els projectes que arriben al 100% del seu objectiu de finançament reben els diners aportats pels mecenes. En cas contrari, les quantitats que els mecenes s’han compromès a aportar no es fan efectives i el projecte no rep el finançament.

Periodisme, circ i cultura catalana

Verkami va ser la plataforma escollida pel Grup de Periodistes Ramon Barnils per dur a terme la seva primera experiència de crowdfunding: la segona edició de l’Anuari Mèdia.cat. L’any 2011 es va editar per primera vegada aquest anuari que recull dotze reportatges sobre els temes més silenciats pels mitjans de comunicació durant el 2011. Després de la bona acollida es va decidir donar continuïtat al projecte i fer-lo més participatiu a través del micromecenatge. I el resultat ha estat un èxit. “En només 13 hores ja havíem aconseguit els 3.200€ que necessitàvem, la qual cosa ens va portar a ampliar el volum del projecte en tres reportatges més” explica Laia Soldevila, Secretària Tècnica del Grup Barnils. Tot i que no tenien constància de cap experiència de crowdfunding en l’àmbit periodístic van decidir arriscar-se i en 40 dies van aconseguir 6.350€. “La clau de l’èxit potser recau en la temàtica i en el fet que l’Observatori Crític dels Mitjans, Media.cat compta amb una gran credibilitat, solidesa i rigor”. Des del Grup Barnils estan treballant ara en un projecte sobre periodisme i micromecenatge que veurà la llum ben aviat.

"Ha estat molt bona experiència, de fet, estem a punt de presentar un altre projecte, ja que, ens ha anat molt bé i actualment és difícil continuar confiant amb les antigues fórmules de finançament com són algunes subvencions". Així explica Carme Prat, membre i coordinadora de projectes de l'Associació d'Integració Social Taller d'Idees la seva experiència a Verkami. Fa uns mesos van aconseguir els diners necessaris (2.805€) per continuar amb el curs de circ per a persones amb discapacitat que porten a terme des del 2009 i alhora van poder finançar un espectacle. Després de les vacances, el projecte s'ha tornat a engegar el 17 de setembre i ho han fet molt motivats i “amb ganes també de recompensar i de que les persones que ens han ajudat econòmicament vegin el fruit d'allò que gràcies al ells ha esta possible”.

Òmnium Cultural també es va acostar a Verkami per buscar finançament per la difusió de la cultura catalana entre els turistes estrangers. El seu objectiu eren 3.000€ en trenta dies per tal d'editar entre 10.000 i 20.000 fulletons explicatius sobre l'aportació internacional feta des dels Països Catalans en l'àmbit cultural. La campanya "Do you know catalan culture" va tenir molt bona acollida i es van recaptar més de 8.000€. D’aquesta manera es van poder distribuir els díptics el dia de Sant Jordi en diverses poblacions de Catalunya. Des d’Omnium fa temps que s’estan explorant les vies per arribar a tenir un finançament 100% privat “que ens permeti tenir la màxima independència i garantir la sostenibilitat de tots els projectes” com explicava Lluc Salellas, responsable de comunicació de l’entitat. En aquest sentit, el crowdfunding es va presentar com una bona alternativa a l'hora de finançar un projecte nou i, alhora, fer-lo participatiu.

Si no funciona, no ens donem per vençuts

La Federació Catalana d'associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental (FECAFAMM) ha intentat finançar alguns dels seus projectes a través de migranodearena.org, una plataforma de recaptació de diners específica per a entitats sense afany de lucre. No ha obtingut, però, els resultats desitjats. En la seva primera acció de captació de fons amb migranodearena, per exemple, van intentar recaptar diners per als materials del I Torneig de bàsquet inclusiu: “Del nostre objectiu de 2.000 euros vam aconseguir només 390 euros”. Tot i així, no es donen per vençuts i en aquests moments i fins a finals de desembre tenen en marxa una nova campanya: Dóna veu a la persona amb trastorn mental!

La difusió, l'originalitat i l'esforç, claus de l'èxit

Els projectes finançats d'aquesta manera han de tenir en compte la demanda potencial i han de saber connectar amb l'interès dels futurs mecenes. Però un punt fonamental de la campanya és la seva capacitat de difusió viral. “Si es tenen en compte aquests aspectes, qualsevol bon projecte pot reeixir” tal i com afirmen des d’Omnium Cultural. El cert però és que aquesta entitat compta també amb una gran massa social que té bastida l'entitat, un suport bàsic a l’hora d’impulsar un projecte de micromecenatge que els hi ha garantit el succés.

Sandra Salvador, del departament de Comunicació de FECAFAMM, reflexiona sobre les possibles causes que han fet que les seves campanyes no hagin assolit els objectius: “Des de la Federació creiem que és una molt bona eina que tenim les ONG per aconseguir finançar una petita part dels nostres projectes, sense cost ni molt d’esforç humà. Però cal una dedicació important perquè la difusió arribi a un gran nombre de persones. Potser aquest ha estat un dels nostres errors en alguns dels projectes que hem llançat”. Afirma que per tal que una campanya de crowdfuding funcioni “s’ha de ser molt específic i indicar en què es gastarà els diners l'entitat, perquè el públic al qual t’adreces visualitzi en què es destinaran els seus diners”. A més, la Sandra destaca que cal ser molt original i fer una difusió molt atractiva.

El Taller d'Idees coincideix amb l'opinió de FECAFAMM i assenyala que perquè la seva campanya funcionés va caldre fermolta feina de difusió i recordar a tothom que necessitaven la seva col·laboració. Havent aconseguit el seu objectiu, afirmen que “la feina ha valgut la pena, ja que, la resposta de la gent ha estat molt bona”. Angie Rosales, presidenta dels pallassos d'hospital Pallapupas, també destaca que “requereix un esforç previ però, una vegada el fas, aquest petit esforç de molts acaba convertint-se en el teu gran valor, i això encaixa totalment amb la nostra essència”.

Ningú pot donar garanties d’èxit als projectes que es volen finançar a través del micromecenatge. Però una cosa és certa, tal i com explica Laia Soldevila del Grup Barnils, en el sector de les entitats, moviments socials i col·lectius “el microfinançament sembla tenir el futur assegurat”.

Comentaris

Coincidim amb l'article en què el crowdfunding requereix d'un esforç per part de l'entitat o bé (en el nostre cas), de la persona o empresa que lideri una campanya de recaptació de fons. Hi ha molts exemples d'èxit, com és el cas de Pallapupas, per exemple: http://www.elmeugradesorra.org/pallapupaspallassos1 Però és interessant apuntar que aspectes com el context social o la tangibilitat d'un projecte, per exmeple, són importants a l'hora de crear una campanya de crowdfunding i que, com qualsevol acció, ha d'estar ben plantejada i fer-ne un seguiment adequat. Felicitats per l'article.

Moltes gràcies per la vostra aportació!

(Disculpeu, crèiem que el comentari apareixeria com a 'migranodearena.org')

Afegeix un comentari nou