Anuari Mèdia.cat, més enllà del titular impactant

 Font:
Font:

Anuari Mèdia.cat, més enllà del titular impactant

Resum: 

El gir de la cooperació al desenvolupament cap al sector privat, la vulneració de drets humans en els desallotjaments de solars i fàbriques ocupades a Barcelona i l'exemple de solidaritat de les xarxes d'ajut mutu de Ciutat Meridiana són tres de les 15 temàtiques silenciades que treu a la llum la nova edició de l'Anuari Mèdia.cat.

Un titular d'avui demà ja no servirà. Així funciona el periodisme. A més, amb Internet i les eines 2.0 la informació s'estén a tot el món en segons i la immediatesa ha esdevingut un gran valor. El Grup de Periodistes Ramon Barnils considera, però, que d'aquesta manera algunes informacions importants queden sense sortir a la llum. Per fer front aquesta tendència publica des de fa tres anys l'Anuari Mèdia.cat amb reportatges en profunditat sobre temàtiques que han estat silenciades pels mitjans de comunicació. Ho fa a través de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat.

La idea és oferir continguts de qualitat, elaborats amb temps i contrastats davant la immediatesa i la superficialitat de moltes informacions que ens arriben. És ha dir, pretén aportar informacions treballades amb reflexió, rigor i contrast.

Sovint es diu que la clau d'un bon producte periodístic és ser els primers a explicar una notícia. Nosaltres creiem que la clau és ser els primers a explicar-la bé.

La primera edició de l'Anuari Mèdia.cat es va fer l'any 2011, donant a conèixer 12 temes que durant l'any anterior s'havien silenciat. Així explicava la iniciativa el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Joan Vila i Triadú, a la introducció de l'anuari: "Es tracta d'explicar, en dotze pinzellades periodístiques, els temes o àmbits informatius més silenciats o més insuficientment tractats durant l'any anterior (en aquest cas, el 2010) pels mitjans de comunicació del nostre país. Són temes polèmics, incòmodes gairebé sempre per als que tenen una visió immobilista i acomodada de la societat, als quals nosaltres creiem que caldria dedicar molta més atenció des del mèdia".

Les injustícies de la crisi, a l'Anuari 2013

Ara ja ha vist la llum la tercera edició de l'anuari, aquest cop amb 15 temàtiques que han estat silenciades, obviades, aparcades o censurades pels grans mitjans per la seva incomoditat o inoportunitat política o econòmica.

La publicació deixa clar qui guanya i qui perd amb la crisi actual. Revela, per exemple, que la meitat de les 40 empreses dels Països Catalans amb més guanys aprofiten la reforma laboral per fer acomiadaments, tot i els seus ingressos milionaris. En canvi, el 2012 ha estat l'any de la crisi que més dificultats ha creat als veïns/es del barri de Ciutat Meridiana, als afores de Barcelona. La cruesa de la situació ha fet créixer les xarxes formals i informals de solidaritat entre el veïnat i s'hi han aturat una quarantena de desnonaments. Tant un tema com l'altre es tracten en profunditat a l'anuari, juntament amb altres 13.

Independència periodística gràcies a 434 micromecenes

Aquesta tercera edició de l'anuari ha estat possible gràcies a les aportacions econòmiques de 434 micromecenes. En una setmana de campanya a la plataforma de crowdfunding Verkami ja havia aconseguit els 7.000 euros que calien per poder portar a terme el projecte. A més, es va establir un segon objectiu que també es va assolir: Arribar als 9.800 euros i convertir quatre dels 15 reportatges de l'anuari en audiovisuals.

Així, els següents reportatge van acompanyats d'un petit vídeo: 10.000 milions de beneficis en plena crisi; Onze morts en detencions i comissaries; Nou ministres de Franco sobreviuen a Fraga; i Ciutat Meridiàna, ciutat solidària.

Si l'anuari surt, és perquè desenes de mecenes així ho han volgut. Cap mitjà concret, cap administració pública, cap poder privat de cap tipus, només els lectors.

Ja la segona edició de l'anuari es va finançar a través del micromecenatge i el resultat va ser tot un èxit. "En només 13 hores ja havíem aconseguit els 3.200€ que necessitàvem, la qual cosa ens va portar a ampliar el volum del projecte en tres reportatges més" explica Laia Soldevila, Secretària Tècnica del Grup Barnils. Tot i que no tenien constància de cap experiència de crowdfunding en l'àmbit periodístic van decidir arriscar-se i en 40 dies van aconseguir 6.350€.

Descarrega't l'anuari i col·labora en la seva difusió!

Descarrega l'Anuari Mèdia.catL'anuari s'ha publicat amb llicència Creative Commons i es pot descarregar en diferents formats, com ara PDF, EPUB, FB2 o MOBI - AMAZON. També es poden llegir directament a la plana web de l'Anuari.

A l'apartat de descàrregues de la plana web de l'anuari també es poden aconseguir els anuaris del 2011 i 2012.

Afegeix un comentari nou