45.000 associacions obligades a presentar l'impost de societats

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

45.000 associacions obligades a presentar l'impost de societats

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

La Llei de blanqueig de capitals, la Llei de transparència, la Reforma fiscal i del mecenatge... aquestes i altres normatives afecten ja de forma directa la gestió de les entitats del Tercer sector o bé ho faran en els propers mesos.

Mapa de les noves normatives

El passat dia 2 d’octubre, Suport Associatiu va celebrar la jornada Les entitats del Tercer Sector davant la reforma fiscal i del mecenatge, a l'Espai Francesca Bonnemaison.

La jornada, que va aplegar més de 130 persones representants d’entitats de tot Catalunya, va comptar amb la participació de tres experts en matèria fiscal i tercer sector:

  • Víctor García, advocat i cap dels serveis de gestió de Suport Associatiu.
  • Carles Campuzano, diputat de CiU, president de la Fundació Acsar.
  • Diego Artacho Martín Lagos, advocat a Rousaud Costas Rousaud SLP.

L’objectiu de la jornada era informar i debatre sobre les actuals novetats legislatives que afecten o afectaran properament les entitats del Tercer sector. En aquest sentit, els ponents van sintetitzar les implicacions de diverses normatives ja aprovades o que es troben en fase de tramitació.

Entre d’altres, es va parlar de la Llei de transparència, que entrarà en vigor aquest mes de desembre, o de la Llei de blanqueig de capitals, ja en vigor i que conté un article dedicat específicament a les entitats, a les quals obliga, entre d’altres, a identificar les persones que donin més de 100€ a l’entitat o que rebin d’ella fons o recursos a títol gratuït així com a conservar durant deu anys la documentació relacionada.

La Reforma fiscal i del mecenatge

Pel que fa a les normatives en tramitació, els ponents van recordar que en el seu redactat actual, la reforma fiscal implicarà que totes les entitats quedin obligades a presentar l’impost de societats amb independència del seu volum d'ingressos i de si realitzen o no activitat econòmica.

Núria Valls, gerent de Suport Associatiu, va declarar que s’estima que unes 45.000 associacions quedaran ara obligades a presentar aquest impost i que, malgrat que en molts casos no hauran de fer cap ingrés a Hisenda, sí que se’ls complicarà molt la gestió: caldrà, per exemple, portar una comptabilitat de partida doble i no simplement un llibre de caixa.

Durant la jornada, els ponents també van coincidir en assenyalar que les millores previstes per la reforma del mecenatge són insuficients i, en tot cas, allunyades de les expectatives que s’havien creat en un principi.

Resum de les intervencions

Suport Associatiu ha fet una síntesi de les intervencions que es van fer durant la jornada així com una guia de les noves normatives que es poden descarregar al web de l’entitat.

També podeu consultar la presentació que es va mostrar durant la jornada:

Afegeix un comentari nou