Consens internacional a favor de la taxa Robin Hood

Autor/a: 
Suport Associatiu
 Font:
Font:

Consens internacional a favor de la taxa Robin Hood

Autor/a: 
Suport Associatiu

Resum: 

La tan aclamada taxa Robin Hood estarà inclosa dins de la cimera del G-20 d’enguany.

Moltes entitats porten anys reclamant la taxa sobre les transaccions financeres (TTF) per combatre els moviments especulatius i recaptar fons per a la lluita pel desenvolupament. Ara sembla que aquesta crida està donant els seus resultats, ja que creix el consens entres els líders polítics a favor d’aquest impost contra especuladors.

El president francès Nicolas Sarkozy va anunciar el passat 24 de gener que la taxa estaria entres les prioritats de la presidència francesa del G-20 que es celebrarà al 2011. Sarkozy no ignora les dificultats que portarà l’aplicació d’aquesta mesura fiscal, però ha declarat que tot i que sap que aquesta taxa té molts enemics i grans adversaris, defensa la seva aplicació.

A Intermón-Oxfam, que defensen aquesta taxa amb el nom de Robin Hood, es mostren optimistes amb aquests progressos, ja que creuen que s’estan produint molts avenços i esperen que acabin consolidant-se en compromisos polítics.

La taxa Robin Hood és una proposta que reclamen més de dos centenars d’organitzacions al món. Amb l’aplicació d’aquesta petita taxa del 0,05% sobre el capital de cada operació, es recaptarien cada any només a Espanya 6.300 milions d’euros i, a la resta del món, 600.000 milions d’euros.

A banda, l’informe coordinat pel premi Nobel d’Economia Joseph E. Stiglitz, critica que els consumidors, quan compren béns o serveis, paguen impostos indirectes sobre les seves operacions com ara l’IVA o altres impostos mentre que als mercats financers es fan transaccions de grans dimensions sense pagar cap tipus de tributació.

Respecte a la finalitat de la recaptació dels recursos en el cas d’arribar a implantar la TTF, hi ha moltes discrepàncies. Hi ha qui opta per alimentar un fons de garantia contra futures crisis, altres pensen més aviat que caldria emprar-la per pagar els costos de la darrera. També s’ha proposat utilitzar els diners per a la lluita contra el canvi climàtic o per finançar el desenvolupament i combatre la pobresa, per tal d’assolir els objectius del mil·lenni i eradicar la pobresa al món l’any 2015.

Llegir més

Afegeix un comentari nou