La importància econòmica de la casella del 0,7% de l’IRPF

Autor/a: 
Xavier Budé
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La importància econòmica de la casella del 0,7% de l’IRPF

Autor/a: 
Xavier Budé

Resum: 

Les entitats i el Govern criden a marcar la casella solidària per tal d’assegurar la continuïtat dels programes socials, que van ser més de mil l’any passat.

Aprofitant que s’aproxima la presentació de l’IRPF, la Taula del Tercer Sector i el Departament de Benestar Social i Família han presentat la campanya El millor de la declaració de la renda, en referència a la casella solidària d’aquest impost.

Aquesta campanya s’ha engegat amb l’objectiu d’informar sobre com els contribuents podran decidir a on va una part dels seus impostos, que podrà destinar a projectes socials, a l’església o a ambdues. En una conjuntura econòmica difícil com l’actual, aquest gest que no suposa cap cost addicional pot ajudar a més de 5 milions de persones en risc de pobresa.

L’any passat es van finançar 1.082 programes mitjançant els 207 milions d’euros recaptats a l’estat espanyol, sent Catalunya la comunitat més solidària amb una recaptació del 25% del total, encara que només en va rebre el 14%. Això significa que a Catalunya únicament es van destinar 30 milions d’euros a projectes projectesfinançats mitjançant els fons recollits per la casella solidària, marcada pel 57% dels catalans.

Segons ha declarat el conseller de Benestar Social i Família Josep Lluís Cleries,“la xifra real deuria haver sigut 53 milions d’euros, però la resta es va repartir en altres comunitats en un exercici de solidaritat interterritorial que ja cansa”, es lamenta el conseller recordant les sentències del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional a favor de la gestió de Catalunya dels recursos del 0,7% de l’IRPF social.

Per aquest motiu, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, ha animat els catalans a reforçar la posició capdavantera i assolir 96 milions d’euros per a programes socials a través de la renda, fet que s’aconseguiria si el 95% dels contribuents catalans marqués la casella solidària.

Per la seva banda, xarxanet.org s’ha sumat a la causa i, amb l’objectiu de sensibilitzar la població envers l’impacte generat pels recursos del 0,7% de l’IRPF, ha posat en marxa el portal “Jo marco 0,7”. Podeu consultar el web a jomarco07.xarxanet.org.

Afegeix un comentari nou