Ultimàtum a Espanya per aplicar la directiva europea de solvència bancària

Ultimàtum a Espanya per aplicar la directiva europea de solvència bancària

Resum: 

La Comissió Europea amenaça 6 països, entre els quals s’hi compta Espanya, amb una denúncia al Tribunal de Justícia de la UE si no compleixen la directiva de solvència bancària.

La directiva de 2010/76/UE té com a objectius augmentar la solvència dels bancs i acabar amb els “incentius salarials perversos” evitant que les entitats bancàries premiïn l’assumpció excessiva de riscos per part dels seus directius.

Els estats membre de la Unió havien de transposar aquesta directiva als seus ordenaments jurídics en dues fases: 1 de gener i 31 de desembre de 2011. No obstant això, sis estats de la Unió encara no han aplicat cap de les disposicions previstes per a la primera fase.

Per això, el passat dia 19 de maig, la Comissió va donar un termini de dos mesos a Eslovènia, Espanya, Grècia, Itàlia, Polònia i Portugal per notificar les seves disposicions sota amenaça de ser denunciats davant el Tribunal de Justícia de la UE.

Malgrat que no introdueix límits salarials, la directiva 2010/76/UE reconeix que les “inadequades estructures de remuneració” són una de les causes de l’assumpció “excessiva i imprudent de riscos” per part del sector bancari que va acabar provocant la fallida de diverses entitats, a més de "problemes sistèmics als estats membre de la Unió i a nivell mundial”.

En relació amb la directiva i el comunicat de la Comissió Europea, ADICAE qualifica de “correcte” l’intent de limitar els “desorbitats sous” dels directius de banca però acusa alhora la Comissió d’una permissivitat còmplice dels abusos que pateixen usuaris i consumidors de serveis financers a Espanya i recorda que cal una política que defensi de debò els seus drets.

Afegeix un comentari nou