Comença la Campanya del 0,7 a les universitats catalanes

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Comença la Campanya del 0,7 a les universitats catalanes

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El període de matriculacions marca l'inici de la campanya del 0,7, amb què l'alumnat, el PDI i el PAS poden fer una aportació econòmica i col·laborar així amb projectes solidaris i de cooperació.

El sistema d'aportació de recursos econòmics per a projectes solidaris i de cooperació varia en funció de la universitat. El punt com, però, és que ara que comença el període en què l'alumnat es matricula per al curs vinent, s'engega la campanya del 0,7, per fer aportacions.

Pel que fa a estudiants, poden marcar la casella corresponent quan fan la matrícula. En el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per exemple, marcar la casella significa que l'estudiant farà una aportació d'uns 5€, que és aproximadament el 0,7% de preu de la matrícula. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en canvi, marcar la casella significa fer una aportació voluntària de 15€. La Universitat Rovira i Virgili (URV) facilita l'opció d'aportar 6€ en el moment de fer l'automatrícula.

Professorat i personal administratiu també poden col·laborar-hi, tot i que en el seu cas el mecanisme és diferent ja que són col·lectius no vinculats al procés de matriculació.

A què es destinen els diners?

Les respectives fundacions i oficines de cooperació per al desenvolupament i voluntariat són les encarregades de gestionar la suma d'aportacions. Poden destinar-se a tres tipus d'accions: projectes de cooperació per al desenvolupament, finançament de voluntariat i campanyes de sensibilització i resposta davant de situacions d'emergències.

Les universitats obren les convocatòries a les quals PDI, PAS i estudiants de màster o postgrau poden presentar projectes. L'òrgan encarregat la resoldrà i determinarà la quantitat que pertoca als projectes seleccionats.

El Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC recolza18 grups interns que treballen per incorporar la vessant social, col·laborativa i ecològica als diferents camps d'estudi de la universitat (arquitectura, agricultura, enginyeria, etc.). Des del CCD, a més, duen a terme formació, cogestionen el Programa Reutilitza, gestionen el concurs de fotografies Imatges del Sud, entre d'altres activitats de sensibilització. Prop de 115.000 euros són assignats a diferents projectes de cooperació per al desenvolupament a països del sud. El curs passat 41 projectes van rebre el finançament de la UPC.

En el cas de la UAB, l'àrea de Cooperació per al desenvolupament queda encabida en la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que gràcies al Fons de Solidaritat finançarà 12 projectes de cooperació universitària per al desenvolupament amb un import total de 71.281€.

Projectes de quin tipus? Per exemple, a Guatemala, el president Otto Pérez Molina retornava la propietat de les terres a famílies indígenes després de 2 anys; lluita que va comptar amb la participació d'un projecte subvencionat amb el Fons de la UAB. A la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (UNAM – Managua), amb el treball conjunt amb el Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, s'ha pogut crear un màster ambiental per a la millor formació dels seus estudiants. La Comunitat d'Huapra, als Andes Peruans, compta ara amb un millor model agrari i sostenible després de la participació de la Universitat de Lleida (UdL). Tres alumnes d'enginyeria agrícola de la UPC acaben d'emprendre el seu viatge a Indonèsia per millorar el sistema agrícola de Sumbawa. Hi ha centenars d'exemples similars.

Els recursos també s'utilitzen per donar resposta a situacions d'emergència. Com ara l'aportació de 2.000€ feta des del Fons de Solidaritat a Metges Sense Fronteres (MSF) en resposta al tifó Haiyan.

Contingut relacionat

Guatemala i Nicaragua, projectes d’èxit del Fons de Solidaritat de la UAB, notícia xarxanet

Un millor model agrari i sostenible als Andes Peruans , notícia xarxanet

UPF i UAB atorgaran ajuts econòmics a projectes solidaris , notícia xarxanet

Fins a on arriba el voluntariat universitari , notícia xarxanet

Dos mesos després, la feina continua a les Filipines , notícia FAS

Afegeix un comentari nou