Àmbit de la notícia
Internacional

Guatemala i Nicaragua, projectes d’èxit del Fons de Solidaritat de la UAB

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Projecte de cooperació a Guatemala (Font: FAS)
  • Projecte de cooperació a Nicaragua (Font: FAS)

El Fons finança projectes de cooperació entre la UAB i universitats de països del sud o bé iniciatives de sensibilització al Campus. Els casos de Guatemala i Nicaragua són dos exemples d'iniciatives d'èxit. 

El Fons de Solidaritat de la UAB finança projectes o bé de cooperació per al desenvolupament entre la UAB i universitats de països del Sud o iniciatives de sensibilització al Campus des de fa quasi 20 anys. El nombre de projectes així com el seu èxit i la seva utilitat pràctica, varia a cada convocatòria. Ara bé, les experiències viscudes a Guatemala i Nicaragua són dos casos exemplars.

Guatemala retorna la propietat a famílies indígenes desallotjades fa 2 anys

El president de Guatemala, Otto Pérez Molina, entregava el passat mes d'octubre del 2013 els títols de propietat a 140 famílies, d'entre les 769 que el març de 2011 havien estat violentament desallotjades de la vall del riu Polochic. El govern, a més,  va comprometre's a lliurar títols a totes les famílies abans de finalitzar la legislatura. Aquest és el fruit de més de dos anys de mobilització i d'una gran campanya de pressió política per part d'Oxfam Intermón que va incorporar els resultats d'un projecte que l'ICTA-UAB havia dut a terme a la regió amb el suport de l’ACCD i del Fons de Solidaritat de la UAB. Es tracta d'una mostra d'èxit del treball en xarxa entre universitats, ONGS i moviments camperols.

Els desallotjaments violents a Guatemala s'emmarquen en una problemàtica cada cop més estesa al país i que dóna lloc a múltiples violacions de drets humans i a la destrucció de les formes de vida i de subsistència de les comunitats que han viscut i treballat durant generacions les terres que són forçades a abandonar.

La problemàtica ve donada per l'acaparament de terres per part de grans terratinents i d'empreses agroexportadores amb la finalitat d'especular amb els preus del sòl, la producció d'agrocombustibles (palma africana i canya de sucre) que abasteixin la demanda energètica dels països del Nord o l'exportació d'aliments a gran escala.

És en aquest context d'intensificació de la conflictivitat agrària, lligada també a la forta desigualtat en l'accés a la terra que històricament han patit les comunitats indígenes i camperoles de la vall, que l'any 2009 l'ICTA-UAB i l'IDEAR-CONGCOOP van impulsar el projecte "Desenvolupament d'un marc analític-participatiu de les dinàmiques sòcioambientals i de la qualitat de vida de les comunitats camperoles de la vall del riu Polochic, Guatemala", que va rebre el suport de l'ACCD i del Fons de Solidaritat de la UAB. 

Es proposava recolzar les comunitats rurals en la recerca d'alternatives productives que permetessin millorar la seva qualitat de vida mitjançant la implementació d'un procés participatiu i construir un pont efectiu entre ciència i societat.

Un dels resultats finals del projecte ha estat un document que sistematitza les informacions més rellevants per a aquestes comunitats indígenes camperoles. En primer lloc, permet conèixer la situació d'altres comunitats en un context territorial semblant i els resultats d'aplicar una o altra estratègia productiva. En segon lloc, és una eina per analitzar i facilitar la decisió sobre possibles estratègies productives-reproductives de futur. Per últim, les comunitats tenen coneixement de la seva situació en termes de l'estat del sòl i de les necessitats de recuperació/manteniment de la seva fertilitat. A nivell més ampli, el document fa una avaluació de les principals polítiques de desenvolupament rural aplicades a Guatemala, des del punt de vista dels impactes en la quotidianitat de les llars i comunitats indígenes-camperoles.

Creació d'un doctorat ambiental a Nicaragua

La Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (UNAM – Managua) conjuntament amb el Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, van aconseguir crear un màster ambiental que ha tingut ja 5 edicions, amb un augment progressiu del professorat local de Nicaragua. Oferien així l'oportunitat a estudiantat nicaragüeny d'especialitzar-se i seguir-se formant en l'àmbit mediambiental. 

La proposta per culminar el projecte, però, va arribar el curs passat, amb la iniciativa de crear un Doctorat propi a la UNAM – Managua que permeti que als estudiants destacats del màster poder doctorar-se i, tal i com s'especifica a la presentació del projecte, "donar l'oportunitat a les universitat nicaragüenyes d'incorporar doctors ambientòlegs, estimulant i enfortint així la investigació en aquesta disciplina". 

Projecte exemplars

Les iniciatives dutes a terme a Guatemala i Nicaragua són dos casos exemplars del motiu que dóna sentit al Fons de Solidaritat: la cooperació entre universitats per fer possibles projectes de col·laboració i millora.

Des d'aquest gener són obertes les convocatòries per a PAS i PDI, que finalitzarà el proper 28 de febrer, i per a estudiantat de màster, postgrau i doctorat, que es tancarà el 25 d’abril. Al web de Cooperació de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) s'hi poden trobar les bases de la convocatòria i tota la informació necessària per sol·licitar-lo.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari