Reducció de 200 delictes juvenils a l'any

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Reducció de 200 delictes juvenils a l'any

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Les dades presentades el passat 22 de març per la Direcció de Justícia Juvenil del Departament de Justícia i la Direcció General d’Execució Penal de Catalunya deixen constància del descens de la població de justícia juvenil, qüestió directament relacionada amb la reducció de l’activitat delictiva en aquesta franja d’edat a casa nostra.

La Direcció de Justícia Juvenil i la d’Execució Penal han presentat les dades de les persones ateses per Justícia Juvenil l’any 2011, el nombre puja a 6.888 menors i joves. Des de l’any 2007 fins avui, s’ha produït una disminució de 200 persones cada any.

Aquest descens de la població atesa per Justícia Juvenil està relacionat amb el descens de l’activitat delictiva, la qual, segons dades del Departament d’Interior, s’ha reduït en un 2,6% respecte a l’any anterior.

En quant als grups d’edat, el percentatge més elevat el representen els joves d’entre 14 i 17 anys, amb un 52,6%. Després es troben les persones d’entre 18 i 21 anys, que representen el 47,4%.

En relació als delictes o faltes, el 50% són contra el patrimoni i la resta es tracta de delictes de lesions, contra la llibertat, contra l’ordre públic i contra la seguretat col·lectiva.

Les intervencions per part de Justícia respecte a aquests delictes o faltes comeses per aquest col·lectiu es basen, fonamentalment, en assessorament tècnic, mediació, mesures de medi obert, mesures d’internament i les mesures penals alternatives.

En els últims anys s’han promogut els programes de mediació i reparació. Aquests representen el 18,74€ del total d’actuacions en matèria de justícia juvenil i són una eina essencial per afavorir la participació activa del menor i la víctima i per la gestió i resolució constructiva del conflicte.

També s’han de tenir en compte les mesures de medi obert, que consisteixen fonamentalment en prestacions en benefici de la comunitat i en la realització de tasques socioeducatives. Aquestes mesures s’executen en l’entorn social i familiar i persegueixen l’adquisició de responsabilitat per part del menor.

Aquestes mesures penals alternatives s’executen en l’entorn comunitari, de manera que permeten a l’infractor conciliar el règim penal al qual s’ha de sotmetre amb la seva vida familiar i social, a fi d’afavorir la seva reinserció.

Quan l’opció és l’internament en un centre educatiu, encara que aquesta és la mesura més restrictiva, se’ls aplica un programa individualitzat d’activitats formatives, laborals, socioculturals, esportives i de tractament orientades a reduir els factors de risc i destinades a afavorir la seva integració social.

Llegir més

Afegeix un comentari nou