4 guies per fomentar el treball en xarxa entre les entitats del tercer sector i l’Administració pública

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Davant de crisis o emergències, una xarxa col·laborativa permet una resposta més ràpida i coordinada. Font: Canva.
Davant de crisis o emergències, una xarxa col·laborativa permet una resposta més ràpida i coordinada. Font: Canva.
El treball en xarxa fomenta la innovació i la creativitat. Font: Canva.
El treball en xarxa fomenta la innovació i la creativitat. Font: Canva.

4 guies per fomentar el treball en xarxa entre les entitats del tercer sector i l’Administració pública

Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

La col·laboració entre les diferents institucions amplia l'abast i l'impacte de les accions.

El treball en xarxa entre les entitats sense ànim de lucre i les administracions públiques és vital per optimitzar els recursos disponibles. Quan els organismes col·laboren, s'eviten duplicacions d'esforços i serveis, permetent una distribució més eficient dels recursos. La col·laboració també genera sinergies positives que milloren els resultats, ja que les entitats del tercer sector poden aportar coneixements específics i experiència en àrees concretes que complementen les competències de les administracions públiques.

Aliances locals per a municipis inclusius

Aliances locals per a municipis inclusius és una guia publicada, l’any 2020, per Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i la Diputació de Barcelona. El document és la tercera actualització de la Guia bàsica d’aliances locals en el sector social, publicada per primer cop l’any 2012. La guia examina i exposa els avantatges de la col·laboració entre administracions locals, entitats socials, empreses i universitats. En la guia es descriu els processos, la metodologia i les qüestions clau per construir aliances.

Guia d’orientació per a l’atenció de casos amb metodologia de treball en xarxa

L’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb l’Institut Municipal de Serveis Socials va publicar, l’any 2020, la Guia d’orientació per a l’atenció de casos amb metodologia de treball en xarxa, un document que pretén sistematitzar i documentar les metodologies i tècniques del treball en xarxa. Així doncs, vol crear un model que sigui referent en el treball en xarxa entre les administracions locals i les entitats socials.

Guia metodològica per a l’avaluació de les xarxes impulsades per serveis socials

La Diputació de Barcelona conjuntament amb diversos ajuntaments de la demarcació de Barcelona i persones expertes d’ÀreaQ van publicar, l’any 2018, la Guia metodològica per a l’avaluació de les xarxes impulsades per serveis socials. El document vol explicar els conceptes bàsics, la metodologia i tècniques del treball en xarxa. Així com, l’impacte i transformacions que genera.

Guia pràctica per al desenvolupament de xarxes d’agents per la inclusió social

La Gerència de Serveis de Benestar Social de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona va publicar, l’any 2014, la Guia pràctica per al desenvolupament de xarxes d’agents per la inclusió social. El document vol potenciar el treball en xarxa entre municipis i agents socials per combatre la pobresa i desenvolupar polítiques d’inclusió social. La guia inclou consells, materials de suport i casos pràctics.

Afegeix un comentari nou