L'Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya

 Font:
Font:

L'Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya

Resum: 

L'Observatori del Tercer Sector Social amb la col.laboració de la Fundació Pere Tarrés i el cofinançament de l'Obra Social de Caixa Catalunya han publicat un estudi sobre "L'Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya" on s'analitzen els principals indicadors de salut de les polítiques d'ocupació referents a aquest sector social.

El passat 17 de març es va presentar a la Pedrera el llibre "L'Ocupació al Terer Sector Social", un estudi que posa a l'abast de les entitats i les administracions públiques les dades actuals sobre la situació i evolució de l'ocupació del Tercer Sector Social a Catalunya.

L'estudi s'emmarca en la situació actual del Tercer Sector Social a Catalunya enfocant el punt de mira en les entitats que disposen de personal contractat, tenint en compte que moltes únicament disposen de voluntaris. Un cop presentades les tipologies d'entitats amb equips contratats, incideix en les característiques i les necessitats formatives de les persones contractades, les condicions i relacions laborals d'aquestes, i fa un repàs de les polítiques de gestió i desenvolupament de les persones. També fa referència als convenis col.lectius i patronals que actualment dibuixen el marc normatiu del Tercer Sector Social. Finalment en el llibre també hi consta un mirada cap al futur i a tall de conclusió amb l'ànim de fomentar la reflexió i el debat, s'exposen les principals idees sobre l'ocupació al Tercer Sector Social.

En aquest últim punt, a mode de resum dels resultats de l'estudi, s'exposa el següent:

El creixement del tercer sector social:

  • El 2003 aproximadament es calculaven unes 52.000 persones contractades, xifra que gairebé es duplica el 2009, amb unes 100.000 persones contractades.

Perfil tipus de la persona contractada a les entitats socials:

  • Dona, entre 20 i 35 anys, amb estudis universitàris, autòctona, que porta menys de 3 anys a l'entitat, amb contracte indefinit, que treballa a jornada completa i com a tècnica.

Les entitats socials amb persones contractades:

  • La majoria d'entitats tenen entre 11 i 50 treballadors/es, els principals col.lectius destinataris són persones amb discapacitat i les principals activitats són relacionades amb l'educació i la formació. Les entitats que diposen d'un equip més nombrós de persones contractades es dediquen a l'atenció domiciliària i els centres de dia.
  • Per altra banda, el pressupost mitjà de les organizacions amb equips remunerats ha passat del 1.975.152 euros el 2006, a 2.355.960 euros el 2008.
  • Un 32% d'entitats té com a àmbit d'actuació Catalunya, mentres que un 53% treballa en un àmbit inferior (barri, poble, comarca). El 34% d'entitats tenen menys de 15 anys d'antiguitat.
  • Per acabar aquest punt, exposa que el 50% d'entitats amb personal contractat tenen com a forma jurídica l'associació, i un 34% la fundació.

Les persones contractades:

  • El 55% d'entitats que han respost, diuen que entre el 60% i 80% del pressupost el destinen a la contractació de personal. Majoritàriament aquest personal són dones, en un 73%.
  • Respecte l'edat, un 49% de les persones treballadores tenen entre 20 i 35 anys. El nivell d'estudis universitaris, en el 40% de les persones treballadores del sector, està per damunt de la mitjana del conjunt de la població ocupada a l'Estat espanyol.
  • Gairebé el 50% de les persones contractades porta menys de 3 anys treballant a l'organització i un 90% és de Catalunya, mentre que només un 4% és immigrada i d'Amèrica Llatina. D'aquestes el 42% havia treballat anteriorment en el tercer sector.
  • Referent a les necessitats formatives sobre estructura i gestió de l'entitat són bàsicament relacionades amb l'àmbit de comunicació, gestió de projectes i gestió de recursos econìomics. Per que fa a l'activitat, la formació es centra en temàtiques concretes referents als col.lectius destinataris. En l'àmbit transversal destaquen les noves tecnologies o temes relacionats amb la qualitat.

Les relacions laborals:

  • El 39% de persones contractades és en la categoria de tècnic, el 27% realitza tasques de suport i el 19% és personal auxiliar. El 69% tenen contracte indefinit i un 38% és temporal. Respecte a la jornada laboral, un 62% treballa a temps complet i el 38% restant a temps parcial.

Les polítiques de gestió i desenvolupament de les persones:

  • Els canals més habituals per seleccionar el personal són: contactes personals un 61% i en el 49% les pàgines web del sector.
  • La gran majoria d'entitats du a terme els processos de selecció es fan amb mitjans propis. Tanmateix, en els darrers 3 anys manifesten haver contractat persones noves i la majoria donen molta importància a l'acollida de les noves incorporacions.
  • Sobre la participació interna, en un 57% s'organitzen comissions de treball per tractar temes de l'entitat, mentre que un 54% ho fa en jornades, seminaris o debats interns. A més, un 68% facilita la promoció interna.
  • Referent a la formació, un 81% disposa d'un sistema de formació contínua per als seus equips.
  • En relació a les polítiques salarials, la distribució de l'escala salarial mitjana del tercer sector social indica que les diferències entre les categories no són gaire grans. Les categories inferiors estan cobrant en termes similars (comparant amb les dades de l'IDESCAT 2007), mentre que les altres estan cobrant per sota. A més, el 51% expressa que els salaris que paguen al personal contractat està per damunt del conveni col.lectiu.
  • Pel que fa altres tipus de reconeixements, el 62% de les organitzacions ofereixen ajudes per al formació, el 29% per als àpats i el 25% per al transport i la telefonia mòbil.
  • Per concloure aquest punt, s'exposa que en el moment que la persona treballadora es desvincula de l'entitat un 52% d'entitats realitzen entrevistes, mentre que un 44% diu que les causa principal de la sortida d'una persona és la insatisfacció amb els salari.

Finalment, segons Narcís Serra i Serra, president de Caixa Catalunya, "una de les principals conclusions d'aquest estudi és el gran potencial d'ocupació del tercer sector social i les seves perspectives de creixement ".

Consulta el llibre complet: "l'Ocupació al Tercer Sector Social de Catalunya"

Veure la presentació de Pau Vidal amb els principals resultats de l'estudi

Afegeix un comentari nou