Publicat l'informe sobre l'Estat mundial de la infància 2011

 Font:
Font:

Publicat l'informe sobre l'Estat mundial de la infància 2011

Resum: 

L’informe Estat mundial de la infància 2011 sosté que l’enfortiment de les societats requereix una inversió decidida en l’adolescència, per tal de consolidar els avenços ja aconseguits en l’etapa de la primera infància i accelerar la lluita contra la pobresa.

Durant la presentació, el passat divendres 24 de febrer de l’informe Estat mundial de la infància 2011. L'adolescència: una època d'oportunitats, la directora executiva d’UNICEF Espanya, Paloma Escudero va recordar que invertir en l’adolescència pot ser una acció decisiva per trencar el cercle de la pobresa.

L’informe recull importants avenços en matèria d’infància com ara que la taxa de mortalitat en infants menors de 5 anys es va reduir en un 22% entre els anys 2000 i 2009. Ara cal, segons Escudero, que aquestes fites assolides en la primera infància es consolidin en l’adolescència.

Per la seva banda, Marta Arias, directora de Sensibilització d’UNICEF Espanya, va explicar que un 88% dels adolescents del món viuen en països en desenvolupament i han d’afrontar importants dificultats, que són encara més greus en el cas de les nenes i les dones.

Malgrat que les taxes de mortalitat durant l’adolescència són més baixes que en qualsevol altra franja d'edat, l’informe adverteix que l’any 2004 gairebé un milió de menors de 18 anys van morir a causa d’algun traumatisme. En aquest sentit, Marta Arias va assenyalar que la principal causa de mort entre els adolescents de 10 a 19 anys són els accidents, majoritàriament de trànsit.

En l’àmbit de la salut mental, l’informe adverteix que un 20% dels adolescents d’arreu del món pateixen alguna mena de problema de salut mental o de comportament. Segons Arias, aquests problemes haurien augmentat en els darrers 20 anys a causa de ruptures de l’estructura familiar i de l’augment de la desocupació, entre d’altres.

L’actual crisi econòmica ha generat el major nombre de joves aturats de tots els temps, amb una xifra d’aproximadament 81 milions de persones l'any 2009. A més, durant 2010, una quarta part dels treballadors pobres del món eren joves d’entre 15 i 24 anys. Arran de la crisi han augmentat també, a bona part del món, les diferències entre les taxes d’atur masculí i femení.

Amb tot, l’Informe entén l’adolescència com una etapa de vulnerabilitat però també com una època plena d’oportunitats i, en aquest sentit, reclama esforços per donar als joves les eines necessàries per millorar les seves vides i motivar-los a participar en iniciatives encaminades a aconseguir millors condicions per a les seves comunitats.

Afegeix un comentari nou