Tiretades fa arribar l'art teràpia als infants i joves hospitalitzats

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Tiretades fa arribar l'art teràpia als infants i joves hospitalitzats

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La bona rebuda dels tallers artístics puntuals a Can Ruti ha dut La Roda ha convertir-los en "Tiretades", un nou programa independent. L'objectiu és ara fer-lo créixer.

La Directora de la Fundació La Roda, Anna Corbella, posava èmfasi, a la darrera entrevista per a xarxanet, en la voluntat constant de millora i superació de l'entitat i ho exemplificava, precisament, amb el projecte Tiretades: "Era part d'un altre programa, però de tant potent que el trobàvem, el vam convertir en un d'independent i ja és la segona edició a l’aula de Can Ruti".

Què és tiretades? És oferir un espai de creació artística als nens, nenes, joves i famílies que resideixen durant setmanes o mesos als centres hospitalaris per acompanyar en la recuperació i facilitar-los l'estada. Un cop a la setmana i durant quatre hores, aquestes persones, que viuen als centres, i les seves famílies poden participar en tallers artístics i crear.

Els tallers

Un dels objectius (que esdevé alhora el camí per assolir-ne d'altres) és descobrir tècniques plàstiques que faran desenvolupar habilitats i confiança i propiciaran la interrelació entre els infants i joves, ja que els tallers parteixen de la col·laboració i el treball cooperatiu.

Els nois i noies poden tenir entre 3 i 18 anys i poden venir de realitats culturals i socials molt diverses. El punt d'unió és el fet que la malaltia els fa residir durant un període de temps a l'hospital. En part com a eina de cohesió, els tallers es vinculen al calendari festiu com a centre d'interès, per treballar no només coneixements de la cultura catalana sinó per apropar-se a altres tradicions i expressions culturals.

Els tallers es basen en la idea de crear per després mostrar, segons explica la Fundació, plantejament que, diuen, vol aconseguir transformar l'espai hospitalari temporalment en un centre de cultura. "La decoració, les exposicions són eines de transformació de l'espai que ajuden als nois i noies hospitalitzats a fer més agradable la seva estada".

La participació és plena, ja que s'involucraen les famílies i entre tots i totes participen també en el disseny i el manteniment del web del projecte, utilitzant les xarxes socials per difondre el que fan.

L'art teràpia

Els beneficis de l'art teràpia o la músico teràpia són àmpliament reconeguts. Treballar per objectius assolibles, de manera participativa, en una temàtica concebuda com a lúdica i en col·laboració amb altres persones en una situació similar facilita processos difícils, fa créixer la felicitat i l'autoestima i ajudant, finalment, a la recuperació de la persona.

L'art teràpia s'utilitza en diferents camps i el projecte Tiretades n'és un exemple. En la mateixa línia, enguany la Fundació Autònoma Solidària (FAS) ha incorporat un taller d'Art Brut a Can Llupià a un dels centres educatius on el Programa de voluntariat de Justícia hi desenvolupa tallers per als joves. Segons explica el voluntari Abtin Mohtadi, els joves "són molt oberts de ment, tenen moltes ganes d'aprendre i estan molt motivats per crear".

En una línia similar, els grups de voluntaris i voluntàries del Programa Sociosanitari de la FAS, que també actuen en centres hospitalaris, utilitzen l'art-teràpia com a eina als tallers, com van fer el passat Nadal. Pauline Wittekind, voluntària amb infants de la Vall d'Hebron, ressalta el paper que tenen els tallers com a forma de suport a les famílies.

El cas de Tiretades va sorgir, com explicava Anna Corbella, de col·laboracions puntuals a l'Aula Hospitalària de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El camí és ara fer-lo créixer, cosa que esperen sigui possible i viable un cop signat el conveni amb Cat Salut.

Afegeix un comentari nou