El Nadal arriba als tallers de Sociosanitari i Justícia de la FAS

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Nadal arriba als tallers de Sociosanitari i Justícia de la FAS

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Les festes s’apropen un anys més als equips de Sociosanitari i Justícia de la FAS. Voluntaris i residents a centres hospitalaris i penitenciaris fan aquesta setmana tallers nadalencs especials.

L'equip de Sociosanitari de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) du a terme durant la darrera setmana abans de les vacances d'hivern un seguit de tallers especials amb motiu de les festes nadalenques. De dilluns a dissabte, infants, joves i gent gran amb qui col·laboren els voluntaris i voluntàries han pogut cantar nadales, fer corones de reis mags, elaborar figuretes de Nadal per decorar l'habitació o per regalar, murals d'arbres de Nadal o titelles. Ben entrats ja en celebracions, Sociosanitari organitza també activitats: d'una banda, un acte musical al Centre Fòrum el divendres 20 de desembre i d'altra, activitats a Vall d’Hebron per al 28 de desembre i el 7 de gener.

Les dates nadalenques són una bona oportunitat per a voluntaris i voluntàries per treballar les activitats prèviament i fer créixer així la motivació per dur-les a terme i la satisfacció un cop realitzades. A més, són dates en les quals els i les residents als centres hospitalaris reben nombroses persones i visites que participen en les activitats proposades pels voluntaris i acompanyen l’infant durant els tallers.

La Pauline Wittekind, d'Alemanya, és una de les voluntàries europees de l'equip de Sociosanitari. Després de dos mesos vivint l'experiència, explica que un dels factors que més l'atrau de fer voluntariat amb nens i nenes és la seva naturalitat. "Són directes, si alguna cosa no els agrada t'ho diuen, no com en el món dels adults". Gràcies als tallers d'aquesta setmana "els nens i nenes tenen una mica de Nadal a l'hospital, poden decorar les habitacions i convertir-les en un lloc més agradable". D'altra banda, la Pauline explica també que els tallers duts a terme, ja siguin els de Nadal o els que es fan durant el curs, són també "un suport per a les famílies, que tenen també altres responsabilitats i els és difícil arribar a tot".

El nombre de persones que aquest curs ha optat per implicar-se en el Programa ha crescut en 11 persones, passant dels 51 de l'any passat als 62 actuals. L'equip actua avui a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i a l'Hospital del Mar del Fòrum, a través de la ludoteca ambulant, dinamitzant jocs, suportant les activitats programades pels mateixos centres i a partir de l'acompanyament personal dels usuaris. Tot, amb la finalitat de fer més fàcil i agradable la vida hospitalària i d'aconseguir, en la mesura del possible, que la malaltia passi a tenir un pla secundari en la vida de les persones ingressades.

Els nens i nenes tenen una mica de Nadal a l'hospital, poden decorar les habitacions i convertir-les en un lloc més agradable, explica la voluntària Pauline.

En aquest sentit, esdevé important que la celebració de les festes i del Nadal traspassi les portes dels centres i arribi a les persones que hi resideixen. D'aquí que l'equip de Sociosanitari de la FAS aposti per fer una setmana especial i per estendre aquesta celebració a diferents dies també durant les vacances.

Pel que fa al Programa de Justícia, s'han organitzat també 3 activitats especials amb motiu de la celebració del Nadal. D'una banda, al CE Can Llupià s'hi celebra avui 19 de desembre un concert musical adreçat a tots els joves del Centre. Serà dinamitzada per 7 músics i constarà d'un concert pedagògic de Funk-jazz on els músics explicaran com funcionen els seus instruments, com van aprendre a tocar-los, entre d'altres, i els joves podran intervenir-hi. Al CE Alzina, el divendres 20 s'hi durà a terme una activitat d'improvització teatral destinada també a tots els joves del centre. Finalment, al CP Dones WAD-RAS s'hi realitzarà un taller especial de decoració de Nadal utilitzant material artístic i de manualitats.

Els voluntaris que col·laboren en aquest programa contribueixen a trencar l'aïllament de les persones privades de llibertat, a l'acostament progressiu a la societat i a la seva futura reinserció social. Aquest curs, el programa ha rebut una bona acollida entre els estudiants i ja compta amb més persones implicades que durant tot el curs passat. En total 85 estudiants estan duent a terme 52 activitats diferents.

Una de les participants al voluntariat de Justícia, Claudia Salinas, va ser entrevistada per al reportatge emès el passat 8 de desembre a Documentos TV, sobre "Els rostres del voluntariat", on explica el seu testimoni en el projecte.

Afegeix un comentari nou