L’IPC puja a Catalunya dues dècimes al desembre

Autor/a: 
Xavier Budé
 Font:
Font:

L’IPC puja a Catalunya dues dècimes al desembre

Autor/a: 
Xavier Budé

Resum: 

La inflació al final de 2011 reflecteix una tendència continuada d’augment iniciada amb l’increment de set dècimes el mes d’octubre i que va situar l’IPC en el 3,1% a Catalunya.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha fet pública una nota de premsa amb les dades del mes de desembre de l’índex de preus del consum (IPC) en què es reflexa un augment del 0,2% a Catalunya respecte el mes de novembre.

Tot i això, la taxa interanual s’ha reduït en cinc dècimes: del 3% de novembre de 2011 al 2,5% registrat al mes de desembre del mateix any.

Pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol, la taxa mensual respecte el mes de novembre a augmentat un 0,1%, encara que la taxa interanual de l’IPC s’ha reduït un 0’5%, arribant així al 2,4%.

Aquest descens és en gran part a causa de l’abaratiment del transport i el manteniment del preu del tabac.

Pel què fa al transport, la taxa interanual dels carburants registra un descens de dos punts percentuals respecte el mes de novembre i es situa en un 4,9% anual, descens en relació a l’augment que van experimentar al desembre del 2010. En relació a l’índex de begudes alcohòliques i tabac, aquest va disminuir al desembre un 0,6%, fins a situar-se en el 4,2% degut a què el preu del tabac s’ha mantingut aquest any en front a l’increment que va patir l’any passat. Cal destacar per altra banda, la variació anual del 1,3% de l’oci i la cultura, nou dècimes per sobre de la registrada el mes passat.

Els grups amb major repercussió mensual positiva sobre l’IPC general són l’oci i cultura, amb un augment respecte el mes anterior del 2,2 i una repercussió en l’IPC general del 0,164, i el d’aliments i begudes no alcohòliques que repercuteix un 0,057 amb el seu increment del 0,3%.

Els grups que tenen major repercussió mensual negativa en la taxa de l’IPC general són la roba i el calçat amb una variació del -1,4% i el transport amb un descens de -0,2, que incideixen en la taxa amb un -0,119 i un -0,028, respectivament.

En l’índex general, el sucre amb un +26,5%, el cafè, cacau i infusions amb un +13,5% i la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua amb un +10,7% van ser els productes que més van incrementar els seus preus en taxa anual.

Per contra, al 2011 els productes que més van reduir el seus preus van ser les patates i els seus preparats (-11,7%), els medicaments i material terapèutic (-6,6%) i els llegums i hortalisses fresques (-6,1%).

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou