Les eines imprescindibles per la gestió del voluntariat

Les eines imprescindibles per la gestió del voluntariat

Resum: 

Sovint les entitats tenen problemes a l'hora d'implicar persones en el seu projecte. Això passa especialment amb les entitats que necessiten voluntariat per desenvolupar les seves tasques: és difícil captar a persones disposades a col·laborar i mantenir els voluntaris motivats. Tot seguit t'oferim un recull de recursos perquè milloris la gestió del voluntariat!

El conjunt d'entitats tenen sovint un problema en comú: la dificultat per a implicar i captar persones que col·laborin amb l'entitat. Si és un problema amb que es troba la teva entitat no et posis nerviós: és un problema compartit per la majoria d'entitats: petites, grans i del conjunt d'àmbits d'actuació.

Aquesta situació condueix sovint a generar discursos que culpabilitzen a les persones: - actualment la gent no es vol implicar ni vol col·laborar- . Potser aquesta afirmació no és del tot falsa, però també cal preguntar-se si des de l'entitat estem gestionant bé tot aquest procés.

Tot seguit t'oferim els recursos de coneixement imprescindibles per a les primeres fases del cicle de voluntariat: definició, selecció i incorporació, desenvolupament i acompanyament.

La definició: Per què volem incorporar voluntariat a la nostra entitat? Quines tasques desenvoluparà? Cal fer un projecte de voluntariat? Cal assegurar els voluntaris?


La selecció i incorporació: Com farem la selecció i quins perfils buscarem? Com acollirem als voluntaris? Com els explicarem els objectius de l'entitat, l'organigrama i les tasques de voluntariat?

El desenvolupament i acompanyament: Com motivarem i seguirem la tasca dels voluntaris? Com i en què formarem els nostres voluntaris? Com els farem participar?

La sortida: Com gestionem la sortida dels voluntaris? Quina relació tindrem posteriorment amb ells?

A més a més, tal i com ens recomana en Jaume a través d'un comentari en aquesta mateixa notícia, podeu descarregar-vos el Manual de Gestió de Voluntariat. Un document elaborat per l'Observatori del Tercer Sector per encàrrec de la Fundació "La Caixa".

Comentaris

Per a qui vulgui aprofundir en el tema, l'Observatori del Tercer Sector va elaborar no fa massa, per encàrrec de Fundació "la Caixa", un Manual de Gestió de Voluntariat, que alhora es complementa amb una altra iniciativa de la mateixa obra social, l'Aplicació de Gestió de Voluntariat. El manual es pot descarregar en pdf: http://www.observatoritercersector.org/pdf/publicacions/2010_01_manual_g... Més info a: http://obrasocial.lacaixa.es/ambitos/promocionvoluntariado/publicaciones...

Hola Jaume!

Moltes gràcies per la teva aportació, ens ha semblat molt oportuna! Ja hem incorporat l'enllaç del Manual a la notícia. :)

Afegeix un comentari nou