17a edició del Festival de Cultura Raval(s)

Cartell Festival de Cultura Raval(s) 2019
Barcelona
Dijous, 07/11/2019 fins Dissabte, 09/11/2019

Del 7 al 9 de novembre, entitats, col·lectius, veïnat i institucions celebraran la 17ª edició del festival antiracista del barri del Raval.

Coordinat per la Fundació Tot Raval, el Festival de Cultura Ravals(s) assolirà la seva 17ª edició del 7 al 9 de novembre. Veïnat, entitats i institucions del barri han organitzat col·lectivament el certamen en contra del racisme, fent bandera, un cop més de la convivència al barri.

Música, dansa, teatre, cultura popular, xerrades, exposicions, tallers i projeccions es concentraran el segon cap de setmana de novembre per reivindicar la lluita antiracista des de diverses mirades culturals. Més d'una vintena d'activitats gratuïtes fruit del treball comunitari de 90 entitats, col·lectius, associacions, centres educatius i veïnat del barri.

El Festival donarà el tret de sortida el 31 d'octubre, a les 19.30 h, a l'Ateneu del Raval, amb una activitat pre-inaugural durant la qual es projectaran dos curtmetratges i una obra de teatre fòrum, a través dels quals s'exploraran les històries de joves que van néixer a Catalunya -molts i moltes al barri del Raval- amb l'objectiu de visibilitzar el seu complex procés identitari.

El festival s’iniciarà el dijous 7 de novembre, amb les exposicions de fotografia documental ‘La Resistència’, sobre els veïns i veïnes del Raval a la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu i ‘Vivències pròpies’ al Casal de Barri Folch i Torres, sobre vivències de dones migrades i refugiades; contacontes antiracistes, jocs infantils i escacs; un recital de poesia sufí; un programa de ràdio en viu amb testimonis dels joves del barri al voltant del racisme; l’obra de Teatre Fòrum ‘MUSTAFÀ és al replà!’ i el col·loqui ‘L’Antigitanisme des d’una visió de gènere’, a càrrec d’activistes gitanes i dones de la seva comunitat.

Divendres 8 de novembre, de 10 h a 20 h, els Jardins de Rubió i Lluch acolliran propostes de diferents entitats, col·lectius i associacions en la jornada 'Rituals, paraules, sons i teixits de diversitat', amb un conjunt d’activitats que volen reivindicar la diversitat del barri. Entre aquestes hi haurà tallers d’intercanvi de coneixements i de memòria col·lectiva, així com la creació d’un mural participatiu, d’una instal·lació artística i una performance de dansa i lectura poètica al voltant del creuament de cultures, de la diversitat i del desarrelament.

La programació de divendres es completarà amb activitats com un itinerari per descobrir el passat i el present de la comunitat gitana del carrer de la Cera (inscripcions aquí); un taller de graffiti contra el racisme o un espectacle de titelles a càrrec de dones artistes gitanes. A més, al carrer Lancaster, l’Associació de Dones Marroquines oferirà la projecció d’un documental, un sopar popular i actuacions musicals.

Dissabte 9 de novembre al matí, un itinerari pels centres de culte del Raval i un contra-tour pels espais de resistència de col·lectius, veïns i veïnes del Raval oferiran la possibilitat de conèixer altres cares del barri, i al vespre-nit, la ‘VI Festa de la Sopa d'aquí i d'allà’ reunirà a la Plaça dels Àngels persones d’arreu del món que compartiran amb els assistents sopes dels seus països de procedència.

Durant divendres i dissabte també es repartirà, a l’stand de Tot Raval, material de sensibilització i d’actuació en casos de racisme. Així mateix, durant el segon dia del Festival, també s’habilitarà a la Plaça dels Àngels, de 18.30 a 22.30h, l'stand SEXus&Rumba, informatiu i d’assessorament sobre sexualitats, dinamitzat per un grup de joves de diferents orígens culturals.

Data: 

Dijous 07 nov

Hora: 

17:00

Organitzador: 
Tot Raval i una vintena d'entitats més
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@totraval.org