Com prevenir els extremismes violents a Catalunya?

Fragment del cartell de la jornada Pensar, Crear, Resistir. Com prevenir els extremismes violents a Catalunya?
Barcelona
Divendres, 24/01/2020

Entitats pels drets humans i institucions s'han coordinat en la jornada que acollirà la Casa de la Convalescència de Barcelona el 24 de gener.

Quins extremismes violents són presents a Catalunya? Quina és la situació sobre l’extrema dreta, el jihadisme violent, la LGTBIQ+fòbia, la islamofòbia o el racisme institucional en la nostra societat? Se’ls pot fer front des d’un marc comú?

Quin impacte tenen les polítiques antiterroristes en els drets humans? Com podem generar respostes des d’un paradigma alternatiu, el de la prevenció?

Són algunes qüestions que es volen encarar en col·lectiu el proper divendres, 24 de gener, a la Jornada 'Pensar, Crear, Resistir. Com prevenir els extremismes violents a Catalunya?'. Serà de 10 h a 14 h, a la Casa de la Convalescència de l’antic Hospital de Sant Pau (carrer Sant Antoni Maria Claret, 171 Barcelona).

La jornada vol esdevenir un espai de debat i intercanvi entre institucions i societat civil per a l’elaboració d’una resposta comuna i coordinada entre els diferents actors de la societat catalana per a la prevenció dels extremismes violents en totes les seves formes.

A la benvinguda hi participarà: Luca Gervasoni, director de NOVACT, Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta i impulsor de l’OPEV; Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona; Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; i Alfred Bosch i Pascual, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

A 2/4 d'onze es farà la taula inaugural amb el títol 'Institucions catalanes que treballen en matèria de prevenció dels extremismes violents', moderada per Núria Millán, responsable del programa de prevenció d’extremismes violents de NOVACT a Europa. Hi participarà: Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya; Marc Ceron, cap de l’Àrea d’Investigació i Formació en Execució Penal del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia; Xavier Masllorens, president de l’Institut Català Internacional per la Pau.

A les 11 h s'iniciarà la taula 1, 'Els extremismes violents a Catalunya', amb moderació a càrrec d'Anna Palacios, directora de Institut de Drets Humans de Catalunya. Els ponents seran Clara Calderó, Investigadora de NOVACT, autora de la Diagnosi d’extremismes violents a Catalunya i recomanacions per la seva prevenció; Anaïs Franquesa, directora de litigi d’Irídia-Centre de Defensa de Drets Humans; Aida Guillén, directora de Serveis de Dret de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona; Lluís Paradell, cap de la Unitat d’Anàlisi dels Mossos d’Esquadra.

Al migdia es farà una pausa i a 2/4 d'una començarà la segona taula anomenada 'Com podem afrontar els extremismes violents a Catalunya?'. Al debat hi participarà Moussa Bourekba, investigador del CIDOB, co-autor de Best Practices on PVE across the EuroMediterranean Region (Muro i Bourekba, 2019); Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya; Khalid Ghali, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona i Lourdes Ponce, representant de la xarxa 9 Barris Acull.

NOVACT i OPEV organitzen aquesta jornada amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

Pots consultar el programa online en aquest enllaç.

Data: 

Divendres 24 gen

Hora: 

10:00

Organitzador: 
NOVACT i OPEV
Correu electrònic de l'organitzador: 
communication@novact.org