Crítica al sistema social i polític occidental des del pensament de Byung-Chul Han

Cristianisme i Justícia
Barcelona
Dijous, 19/01/2017 fins Dijous, 02/02/2017

En aquest seminari ens acostarem al pensament del filòsof Byung-Chul Han que s’ha convertit en una de les ments més lúcides i critiques vers el sistema socioeconòmic que impera a Occident.

El filòsof Byung-Chul s’ha convertit en una de les ments més lúcides i critiques vers el sistema socioeconòmic que impera a Occident. Als seus llibres, La societat del cansament, L’Eixam i, especialment a Psicopolítica, analitza les noves tècniques de poder del capitalisme neoliberal que donen accés a la psique convertint-la en la major força de producció, ja que aconsegueix que els humans se sotmetin per si mateixos a l’entramat de dominació sense necessitat de coerció externa. Un es creu lliure, per tant, no arriba a l'alienació, sinó a l'esgotament.

Un s'explota a si mateix, fins al col·lapse. La psicopolítica es serveix del Big Data, com el gran germà digital, i s’apodera de les dades dels individus que voluntàriament li cedeixen.

Aquest nou tipus de societat té forma d’eixam. Consta d’individus aïllats, no té anima, no genera un nosaltres capaç d’una acció comuna o de manifestar-se en una sola veu. La hipercomunicació destrueix el necessari silenci que necessiten les persones per reflexionar i, així, s’impedeix l’aparició d’un contrapoder que posi en qüestió l’ordre establert. Tot va adquirint trets totalitaris...

Joan Carrera (coordinador) amb la col·laboració de Cristian Palazzi i David Murillo.

  • Dijous 19, 26 gener i 2 febrer, de 19 a 20.30h
Data: 

Dijous 19 gen

Hora: 

19:00

Organitzador: 
Cristianisme i Justícia
Correu electrònic de l'organitzador: 
cursos@fespinal.com