De Prada a Perpinyà. Pau Casals i el món de l’Exili. Reportatges del fotoperiodista Jean Ribière (1944-1956)

Cartell Exposició 'De Prada a Perpinyà. Pau Casals i el món de l’Exili'
Dissabte, 14/07/2012 fins Diumenge, 11/11/2012

Des de la seva inauguració el passat 14 de juliol i fins l'11 de novembre de 2012, el Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera acull l'exposició temporal "De Prada a Perpinyà. Pau Casals & el món de l’Exili. Reportatges del fotoperiodista Jean Ribière (1944-1956)”.

El documentalista, historiador de l’art i gestor cultural Eric Forcada, ens presenta el fons fotogràfic inèdit del fotoperiodista Jean Ribière (Niort, 1922-Perpinyà,1989), i en ressalta el seu gran valor cultural, patrimonial i, fins i tot, nacional.

Les instàntanies d'aquest fotoperiodista ens brinden l’oportunitat d'endinsar-nos en un exili republicà poc conegut, amb Perpinyà i Prada com a escenaris de fons.

El fons fotogràfic reflecteix una societat agitada políticament i social, poc després de l'alliberament de França l'any 1944, i enfoca l'objectiu als anhels i frustacions de l'exili republicà català, sota l'emblemàtica figura de Pau Casals.

Mobilitzacions multitudinàries al carrer contra el franquisme, festes populars, actes culturals i polítics protagonitzats per personalitats de la rellevància de Josep Irla, Antoni Rovira i Virgili, Joan Alavedra, Pompeu Fabra, Josep Puig Pujades o Josep Carner i el sempre omnipresent Pau Casals, queden retratats sota la mirada de Jean Ribière.

A banda d'ensenyar un Pau Casals activista i compromès, l'exposició desvetlla una ciutat de Perpinyà capdavantera en l’organització de la resistència antifranquista.

Lloc: Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera

Dies: del 14 de juliol a l'11 de novembre de 2012

Organitzadors: Casa de la Generalitat de Perpinyà, Ajuntament de Prada de Conflent, Festival Pablo Casals i Museu Memorial de l’Exili (MUME). A més, compta amb la col·laboració del Memorial Democràtic i amb el suport de la Federació Catalana d’Amics de la UNESCO.

Data: 

Dissabte 14 jul

Hora: 

07:00

Correu electrònic de l'organitzador: 
casaperpinya@gencat.net