Decreixement de l'aviació

Del 12 al 14 de juliol de 2019 secelebra a Barcelona la conferència sobre la necesitat de  decreixement en l'aviació
Barcelona
Divendres, 12/07/2019 fins Diumenge, 14/07/2019

Del 12 al 14 de juliol Can Batlló acull la conferència sobre decreixement en l'aviació organitzada per la xarxa internacional Stay Grounded, que uneix moviments socials, ong i el sector científic.

La conferència internacional tracta el vincle entre tràfic aeri, canvi climàtic, turisme, i els seus impactes sobre el territori i la vida.

Està organitzada per la xarxa internacional Stay Grounded (literalment, 'amb els peus a terra'), juntament amb organitzacions de la societat civil i de centres de recerca cientifics com l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de Barcelona.

L’objectiu és unir forces amb moviments socials, amb les ONG i amb científics per debatre sobre mesures concretes i estratègies efectives per reduir el trànsit aeri. Atès que Barcelona és una ciutat abarrotada pel turisme, amb els seus conseqüents greus problemes mediambientals, de salut i d’habitatge (entre molts altres), es posarà èmfasi en connectar amb moviments que lluiten per un turisme just i respectuós amb el medi ambient.

La conferència s’organitzarà sense vols: moltes sessions tindran participació per internet, perquè aquelles persones que viuen lluny puguin formar part del debat.

Les llengües de la conferència seran en anglès, amb traducció al castellà i probablement a més idiomes. Les sessions de divendres, 12 de juliol, seran obertes al públic; els altres dos dies seran reservats per conferenciants i participants registrats, que analitzaran les propostes establertes en els grups de treball.

Els resultats de la conferència es publicaran per internet amb la voluntat de ser d'utilitat per a altres campanyes.

La temàtica gira al voltant de la qüestió de quines mesures són necessàries per reduir l’aviació, seguirà aquest programa, i compta amb la presèncua de Yayo Herrero i Stefan Gössling.

Els focus de la conferència seran els set grups de treball paral·lels que debatran 1) els avantatges, 2) els desavantatges, 3) la viabilitat política i 4) els següents passos i l’estratègia a seguir per dur a terme les mesures per reduir l’aviació , entre elles:

  • Impost al querosè i als bitllets, i IVA
  • Taxa per viatgers freqüents, impost progressiu per a vols i límit individual al nombre de vols.
  • Topall al nombre de vols domèstics, curts i per ciutat, aeroport i aerolínia (especialment per a aquelles de baix cost)
  • Canvis institucionals de les polítiques de viatge
  • Moratòries i prohibició d’aeroports nous, en fase de tancament i en fase de reducció (com en el cas d’aeroports regionals)
  • Promoció d’alternatives (per exemple, trens de nits i busos a Europa, i vaixells propulsats per energia renovable)
  • Límit de turistes

Es pot participar a la conferència unint-se a un grup de treball com a persona experta o participant, i també es pot ajudar amb tasques de interpretació, presa d’apunts, etc. enregistrant-se en aquest enllaç.

Data: 

Divendres 12 jul

Hora: 

16:00

Organitzador: 
Stay Grounded
Correu electrònic de l'organitzador: 
anne@stay-grounded.org