Després de Fukushima : Jornada d’alternatives i pel tancament de les nuclears

Després de Fukushima : Jornada d’alternatives i pel tancament de les nuclears
Dissabte, 21/09/2013 fins Dimecres, 25/09/2013
  • Els residus nuclears a càrrec de Sergi Saladie geògraf, professor a la URV portaveu de la CANC.
  • La energia nuclear a càrrec de Ladislao Martinez, membre de Attac.
  • Alternatives a l’energia nuclear a càrrec de Xavier Prats Som Energia.
  • Radiografia energètica a càrrec d’Enric Tello catedràtic d’Universitat Facultat d’Economia i Empresa.

L’energia nuclear està en declivi a tot el món, enguany la seva producció mundial ha baixat fins al punt de que solament un 10,40% de la electricitat mundial prové de l’energia nuclear.
Països tant importants en quant a producció industrial com Alemanya, han decidit abandonar aquest tipus d’energia. A l’Estat espanyol la davallada de producció elèctrica amb nuclears ha estat d’un 50% en els últims 20 anys i a part de no construir-ne cap altra central atòmica a l’Estat, l’única forma de seguir explotant aquesta energia és a base de posar en perill la salut i la seguretat de la ciutadania prolongant de forma inconscient la vida d’uns reactors obsolets i amb continues averies amb l´únic objectiu d’obtenir un benefici econòmic.

Cas paradigmàtic és el de les centrals nuclears catalanes situades totes al Sud de Catalunya, que són precisament les que pitjor funcionen de l’Estat. ANAV, l’empresa que les gestiona, ha batut records d’incidències a les seves instal·lacions amb situacions tant greus com la corrosió dels tubs de refrigeració de Vandellòs II o la pluja de partícules radioactives d’Ascó. En aquest sentit, és clarificador l’informe “Sobre l’estat dels reactors nuclears a Catalunya. Informe 2” (http://tinyurl.com/ko6m6bv), fet per Tanquem les Nuclears – 100% Renovables.

La “SUciedad Nuclear Española” ve a treure pit precisament allà on pitjor està funcionant la seva industria i és per aquest motiu que nosaltres entenem que darrere d’unes jornades tècniques el que hi ha és un intent de reivindicar un tipus d’energia que només hauria de reunir als seus tècnics amb un monotema, el del desmantellament de les instal•lacions de la seva industria i la planificació d’una nova cultura de l’energia basada en la producció d’energia neta i renovable.

És per aquest motiu que veiem com una necessitat prioritària de la societat civil, mostrar el nostre rebuig a aquesta trobada de la S.N.E a Reus. Sota l’aparença d’un suposat benefici econòmic per a la zona (alguns mitjans han parlat de que l’estada de la S.N.E deixarà un milió d’euros a Reus http://tinyurl.com/l95vol9), el que hi ha és un intent de rentar la imatge de la indústria nuclear i del seu declivi social i econòmic.

Aquesta iniciativa promoguda per diferents entitats representatives de la oposició a la energia nuclear al nostre País vol aglutinar a totes aquelles persones, entitats o col·lectius que estan contra l’energia nuclear, per expressar el nostre rebuig a aquesta trobada i a l’ utilització de l’energia nuclear per produir electricitat.

Data: 

Dissabte 21 set

Hora: 

10:00

Correu electrònic de l'organitzador: 
coordinacio@ecologistesenaccio.cat