Diada de Catalunya: "A punt" 2016

Diada de Catalunya: "A punt" 2016
Diumenge, 11/09/2016

Les entitats sobiranistes han fet una crida a inscriure's en l'acte descentralitzat que han organitzat de manera simultània en cinc municipis catalans i així poder formar part "d'un dia històric".

Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han convocat a tota la ciutadania i a les entitats i associacions catalanes a participar en els actes de commemoració de l'11 de setembre. Aquest any les mobilitzacions per la Diada se celebraran de manera simultània en cinc ciutats catalanes: Salt, Tarragona, Lleida, Barcelona i Berga.

L'objectiu de les entitats sobiranistes és poder revalidar els èxits d'assistència de les edicions anteriors, que van tenir el seu punt àlgid el 2014 amb la V on, segons la Guàrdia Urbana, van participar 1.800.000 persones.

Aquest any cada ciutat tindrà un significat diferent que correspondran a un dels cinc eixos bàsics d'un eventual Estat català:

  • Lleida és la República de l’equilibri territorial. És el país amb una immensa diversitat de territoris, paisatges i necessitats que fa present l’equilibri territorial, la pagesia.
  • Berga és la República de la cultura i representa les arrels d'una identitat viva, diversa, en construcció permanent.
  • Salt és la República de la solidaritat i la diversitat. El país de tots, de la justícia social, del respecte a la immigració, de la convivència, de la protecció dels refugiats.
  • Tarragona és la República en xarxa i de progrés. És futur econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual sense corredor mediterrani i amb la potencialitat econòmica escapçada.
  • Barcelona és la República de les llibertats. La seu històrica de la nostra sobirania, la futura capital de la República Catalana i la garantia de les nostres llibertats ciutadanes.

El lema d'aquest any és "A punt", que significa que Catalunya "ja està preparada" per ser un estat independent i que "el punt final" del procés independentista cada dia és més a prop. Així doncs, si bé l'any passat el punter que va recórrer la Meridiana posava l'èmfasi "en el camí, en la direcció", aquest any el focus està en "el final, la destinació i l'arribada".

La convocatòria començarà a les 17.14 hores. A aquesta hora, tocaran les campanes de la Seu Vella de Lleida i es donarà inici als actes. Els escenaris de les cinc seus de la Diada estaran connectats i es donaran pas un a l'altre i, per posar punt final a l'acte, els participants realitzaran un "batec" per simbolitzar l'arribada de la república catalana. Aquest efecte, s'aconseguirà aixecant i abaixant un punt groc que distribuirà l'organització el mateix dia. Mentre es fa aquest "batec", colles castelleres construiran uns pilars simbolitzant els valors de la república catalana.

Fins ara hi ha 282.023 persones que ja s'han inscrit a la manifestació de la Diada de diumenge, segons dades de l'Assemblea. Des de l’organització s’espera augmentar ràpidament el nombre de participants per tal de garantir que les mobilitzacions als cinc punts del territori siguin un èxit.

Tant Òmnium com l'ANC fan una crida als habitants del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre a apuntar-se a la concentració de Tarragona, ja que, de moment, és la convocatòria amb menys afluència. La ciutat de Berga en canvi ja ha omplert tots els seus trams.

Fira d’entitats socials i culturals

A banda de l’acte central de la jornada, quatre de les cinc ciutats acolliran diferents fires d’entitats, un espai especial dedicat a les entitats socials, culturals i ONG’s per tal d’animar i fer ambient al llarg del dia.

Aquestes fires estaran obertes a les associacions sense ànim de lucre que treballen la sensibilització, la participació i la dinamització perquè donin a conèixer la seva tasca dins el món de l’associacionisme; a les entitats locals o comarcals per promocionar la cultura, les festes i el turisme i a la vegada, serà un espai obert per als marxants, artesans i restauradors. A més, les entitats organitzadores hi tindrem punts informatius per explicar els detalls de la Diada.

Les fires tindran lloc a: l'Era de Cal Cigarro (Salt), el Passeig de les Palmeres (Tarragona), el Passeig Central dels Camps Elisis (Lleida) i el Passeig de la Indústria (Berga).

Per altra banda, els organitzadors de la mostra d'entitats a Barcelona han decidit suspendre l'edició d'aquest any a causa de la decisió de l'ANC de fer el seu acte central de la Diada al passeig Lluís Companys de la capital catalana, on habitualment s'ubicava la fira, un fet que no ha estat ben rebut entre algunes organitzacions habituals de la mostra.

Inscripcions

Com cada any, la inscripció a la Diada 2016 és imprescindible per garantir l’èxit de la mobilització i assegurar que cap punt del territori quedi buit. Al web de l'acte trobareu un formulari per poder formalitzar la inscripció i escollir la ciutat i tram que es desitgi.

Data: 

Diumenge 11 set

Hora: 

17:14

Organitzador: 
ANC i Òmnium Cultural