Peixera ètica 2024. Construir una nova mirada

 Font:
Barcelona
Dimecres, 24/01/2024

D’un sistema en el qual predominava la substitució en la presa de decisions, a un altre basat en el respecte, la voluntat i les preferències de les persones amb discapacitat.

Des del 2015, el Comitè d’Ètica del CEESC organitzem unes activitats anomenades peixeres ètiques que tenen l’objectiu d’impulsar processos de reflexió sobre diferents aspectes ètics que es plantegen en la tasca diària i en la pràctica de l’educador/a social.

Per a la Peixera ètica 2024 hem pensat en programar una reflexió sobre els canvis que suposa la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica. Parlarem dels reptes i dilemes que aquesta llei implica per a les persones que acompanyen les persones amb discapacitat: una nova manera de treballar, una nova mirada i una reflexió conjunta

PROGRAMA

17:30 Exposició dels canvis que suposa la Llei 8/21, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica.

A càrrec de: Anna Maria Prats, llicenciada en Dret per la UNED i Màster en Bioètica per l’Institut Borja de Bioètica de la URL. Coordinadora del document de recomanacions del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya “Sobre l'exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat: canvis legals i reptes pendents”.

18:00 Presentació inductiva de casos que plantegin dilemes professionals i explicació de com s'actuaria amb l'anterior llei i de quins aspectes caldria tenir en compte amb la llei actual.

A càrrec de: María José Navarro, educadora social, directora de la Fundació Lluís Artigues, entitat de Suport a l’Exercici de la Capacitat Jurídica del Grup Sant Pere Claver.
Marisa Garcia Durán, treballadora social, coordinadora dels serveis comunitaris de Sant Pere Claver i presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de Sant Pere Claver.
Anna Maria Prats, llicenciada en Dret, coordinadora del Comitè d'Ètica en Intervenció Social de Sant Joan de Déu.

La presentació d’aquests casos té una voluntat clarificadora i d’aprofundiment, debat i reflexió. Volem evidenciar quins són els temes i aspectes sobre els quals caldrà treballar i reflexionar. Per a això ens ajuda el format triat per a la jornada —la peixera— ja que, a banda de les tres ponents (els peixos), comptarem amb quatre persones expertes (els observadors), que faran preguntes que ens ajudaran a aprofundir en el tema plantejat.

19:00 Debat obert amb els assistents a l’acte

Data: 

Dimecres 24 gen

Hora: 

17:30

Organitzador: 
CEESC
Correu electrònic de l'organitzador: 
projectes@ceesc.cat