Esdeveniment presencial

Fem dels centres educatius espais crítics, lliures i d'acció!

Data de l'esdeveniment:
dissabte, 2 març 2019

Vols treballar el pensament crític a la teva aula i comunitat? Vols contactar amb persones que també pensen que connectar l’educació als temes reals i controvertits és clau per a tenir una ciutadania més compromesa? Vols compartir reflexions, estratègies i eines amb els millors referents?

La Fundació Jaume Bofill porta setmanes reflexionant, connectant i explorant amb les activitats i recursos de #SomCrítcs, ara arriba el moment de passar a l’acció, de posar el pensament crític en el centre del debat.

Han preparat una gran trobada el proper dia 2 de març a la Nau Bostik. Hi haurà temps per inspirar-se, reflexionar, intercanviar i també, experimentar de la mà d’alguns dels principals referents del tema.

Una educació on el pensament crític és central, genera moltes noves oportunitats:

  • Permet al centre interactuar més amb el seu entorn, sovint a través de l’anàlisi de problemàtiques reals i injustícies que poden ser font d’aprenentatge i d’acció social.
  • El docent adopta un nou rol d’acompanyament basat en la confiança, en el que esdevé un detonador del pensament, un dissenyador de processos col·lectius i un catalitzador de la curiositat.
  • Els processos de gestió de la informació es veuen enriquits i aprofundits. Així, els alumnes (i docents) aprenent a cercar millor, a destriar, a sospitar, analitzar, reformular i generar nous aprenentatges. És una gran eina de defensa (i atac) a la societat de la informació (desordenada, difosa i plena d’interessos ocults).
  • La reflexió, l’empatia i el diàleg reforcen la cultura de participació i relacions a l’aula. Això permet concebre els espais d’aprenentatge com zones d’intercanvi, d’aprenentatges horitzontals entre iguals i de mobilització d’energies cap a temàtiques i causes que demanen ser investigades.
  • Possibilita introduir temes controvertits, que sovint ens costen de tractar, però que ben pilotats son oportunitats d’aprenentatge úniques i amb un gran impacte a la vida dels estudiants, ja que connecta amb les seves inquietuds, angoixes i motivacions del dia a dia.

Volen compartir un espai en el que tothom interessat en desenvolupar el pensament crític a la seva comunitat educativa, o simplement en vulgui saber-ne més, trobi allò que cerca. La proposta és la següent:

  • Amb en Francesc Torralba es posaran els fonaments del pensament crític, des d’una mirada filosòfica i es descobrirà la centralitat irrenunciable que té per a l’educació. També es presentarà l’Informe Breu on aquests elements estan més desplegats i argumentats per tal d’ampliar la reflexió a partir de la trobada.
  • En Pau Llonch i la Bittah (VerSembrant) ens proposen una pregunta: Qüestionar és transformar? Amb elles es veurà com són els versos crítics que sembren llavors de canvi.
  • Es comptarà també amb en Joan Manuel del Pozo i la Pilar Benejam, amb els que es dialogarà sobre com es poden transformar els centres educatius en espais on el pensament crític, profund i lliure tingui un paper central i cohesionador de la comunitat. Aquest diàleg serà conduït per Boris Mir, qui ajudarà a connectar totes les reflexions sorgides amb l’actualitat dels processos de canvi als centres educatius.

Per si no fos suficient, hi haurà tallers en paral·lel, participatius i aplicats de mà de referents que ja estan implementant diverses metodologies per promoure el pensament crític i que ajudaran a passar a l'acció.

L’accés a la jornada és lliure i gratuït, amb inscripció prèvia. A l’hora de completar el formulari, tria entre un dels tallers disponibles! Afanya’t, ja que funcionarà per ordre d’inscripció! Així, el registre en el taller és a l’hora la inscripció a tota la trobada.

La part inicial de la trobada es podrà seguir en directe per streaming i també via Twitter amb l’etiqueta #SomCrítics.

Data
dissabte, 2 març 2019
Hora
9:30
Organitzador
Fundació Jaume Bofill
Correu electrònic de l'organitzador
Localització

Carrer Ferran Turné, 11
Barcelona
Espanya

Geolocalització

<p class="address" translate="no"> Carrer Ferran Turné, 11 <br> Barcelona <br> Espanya </p>

<p class="address" translate="no">
Carrer Ferran Turné, 11 <br>
Barcelona <br>
Espanya
</p>

Comparteix i difón