II Taller de debat: Joves i Motivacions
El projecte Joves i Motivacions pretén crear un espai de reflexió i debat per a joves sobre les seves inquietuds en l’àmbit de la participació en moviments i/o organitzacions, la incidència social de les entitats juvenils.
Data: Divendres, 26 de juny de 2015
Lloc: Casal Popular Atzari (Passeig dels Pins, s/n, Vilassar de Mar)
Cost per als participants: gratuït (es pagarà el cost dels transport públic als participants residents fora de Vilassar de Mar).
Horari: de 18 a 20.30 hores (incloent refrigeri)
Dades de contacte: programes@escoltes.org
Descripció del projecte
El projecte Joves i Motivacions és un projecte conjunt d’Escoltes Catalans i la Fundació Escolta Josep Carol que neix amb la finalitat de crear un espai de reflexió i debat per a joves sobre les inquietuds juvenils en l’àmbit de la participació en moviments i/o organitzacions, així com aspectes claus transversals com: la incidència social de les entitats juvenils, les noves maneres de comunicar-nos o els valors i conductes individuals i col·lectives.
A partir de diverses dinàmiques, es pretén reflexionar amb els i les joves participants sobre els temes plantejats, per mirar d’extreure conclusions útils.
Vivim una època de canvis gairebé vertiginosos. Canvis que han comportat, sobretot en les generacions més joves, noves maneres de construir valors, comportaments o identitats, com també, en passar de l’individu al col·lectiu, noves formes de compartir-ho.
Al seu torn, moltes entitats s’han vist enormement afectades per aquest procés accelerat de canvi. Ja no és només que l’entorn, immediat o més llunyà, ha modificat les pautes de funcionament; és que la transformació es troba a casa, amb persones que potser viuen els projectes, s’hi volen implicar, de diferent manera a la que regia anys enrere.
En aquest debat es volen qüestionar dos aspectes:
En relació a les persones joves amb inquietuds, amb motivació per implicar-se en projectes de transformació social, podem identificar els aspectes principals sobre els que es construeixen els nous comportaments i identitats? Tenim algunes visions i interpretacions generalistes, però es poden focalitzar sobre el ventall de joves amb interès per aportar a la comunitat i enriquir-la?
Pel que fa a les organitzacions, observem l’èxit de molts moviments socials que se centren en iniciatives concretes, però les causes que requereixen d’una acció més continuada i estable es construeixen generalment des d’organitzacions més estructurades. Aquestes organitzacions, mantenen avui el seu rol original de veritables dinamitzadores socials?, què proporcionen a la societat, quin tipus de lideratge transformador estan generant? La qüestió és el què (són projectes vigents o caducs?), o bé potser les preguntes que ens hem de fer s’han de centrar més en el com: les organitzacions tenen la capacitat de canvi que necessiten? són estructures estables flexibles/dinàmiques, o rígides/estàtiques?
En darrer terme, es vol debatre sobre l’encaix entre el primer i el segon bloc: idees per afavorir que les organitzacions amb voluntat de transformació social entenguin les noves generacions de joves i sàpiguen modular-se, reformular-se si escau, per a que puguin continuar desenvolupant la seva missió incorporant, empoderant i sent empoderades per aquestes noves generacions.
<p class="address" translate="no"> Passeig dels Pins, s/n <br> Espanya </p>
<p class="address" translate="no">
Passeig dels Pins, s/n <br>
Espanya
</p>