Neix el Ball de Bastons de Barcelona

Festes de Santa Eulàlia
Barcelona
Dissabte, 07/02/2015

Per primera vegada, la ciutat de Barcelona tindrà una colla de Ball de Bastons, única i original, formada per totes les colles de la Ciutat Comtal, i Santa Eulàlia la veurà néixer.

Barcelona, a partir d'aquesta festa major de Santa Eulàlia, tindrà una nova peça del Seguici Festius, és: el Ball de Bastons.

Un Ball de Bastons que recuperarà el vestuari que es duia al ball de bastons que va participar en la Processó del Corpus de Santa Maria de 1855. A més a més, la música del flabiol i el violí, a partir d'ara, també serà el so que acompanyarà al Ball de Bastons de la Ciutat de Barcelona. Les músiques i coreografies seran, com no podia ser d'altra forma, inèdites. De moment cinc en són les peces: "Ball de Bastons del Seguici", "La dretana", "els Bastaixos", "el Trencafiles" i "els Miquelets".

Els impulsors d'aquest ball de bastons volen presentar dos nous balls per la Processó del Corpus, la més emblemàtica de totes les cercaviles. Un punt molt important d'aquest nova formació és que no s'ha creat cap nova colla o entitat, sinó que està formada per nou de les colles que participen habitualment de les activitats de la Coordinadora de Ball de Bastons. El suport de totes ha fet possible l'inici d'aquesta nova peça del Seguici Barcelona.

El vestuari estarà integrat per barret blanc amb nou cintes de colors, símbol del suport de les nou colles, armilla adomassada, faldellí blanc amb vió blau, faixa blava i polaines vermelles, i pantaló i camisa blanca.

Es vol que el ball de bastons de la Ciutat sigui obert, net i patrimoni barceloní, no es vol que cap colla pugui apropiar-se del patrimoni que correspon a la ciutat, i a les colles i bastoners barcelonines.

Les músiques i balls d'aquesta nova peça de Seguici, només es podran veure per les seves Festes Majors: la Mercè, Santa Eulàlia i d’aquells on va néixer tot el seguici Corpus i en aquells esdeveniments, ciutadans o d'intercanvi, on es requereixi la participació del Seguici, i el seu ball de bastons.

Presentació oficial dissabte 7 de febrer

  • 12h del migdia. Cercavila a la Plaça de Catalunya i que finalitzarà a la Plaça de Sant Jaume als voltants de les 13.30h.

El Ball de Bastons de Montblanc i el d'Igualada, seran els padrins del naixement del Ball de Bastons de Barcelona.

El recorregut de la cercavila serà el següent: Plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova (12.30 h), carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer d’Avinyó, carrer de Ferran, pl. de Sant Jaume.

  • A les 12.30 h, actuació a l’avinguda de la Catedral, i a les 13.30 h, a la pl. de Sant Jaume.
Data: 

Dissabte 07 febr

Hora: 

12:00

Organitzador: 
Amjuntament de Barcelona, AIPCC
Correu electrònic de l'organitzador: 
aipcc@yahoo.es