Presentació Estudi "Pobresa energètica i models de gestió de l’aigua i l’energia a la UE: Cap a la garantia del dret universal als subministraments bàsics"

"Pobresa energètica i models de gestió de l’aigua i l’energia a la UE: Cap a la garantia del dret universal als subministraments bàsics"
Barcelona
Dimarts, 31/01/2017

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) presenta un estudi sobre Pobresa Energètica i models de gestió de l'aigua i l'energia en l’àmbit de la Unió Europea.

La investigació analitza de forma crítica algunes de les mesures aplicades a diferents Estats membre i apunta les línies d'acció per a un canvi urgent i integral en com aquests models fan front a la pobresa energètica.

En els últims anys hem vist com la consciència (i alarma) social sobre la pobresa energètica ha crescut de manera important, gairebé tant ràpid com la població afectada per aquesta situació. A l'Estat espanyol, però, sembla que tot just s'aterri pel que fa a aquesta qüestió. Malgrat a la Unió Europea hi ha Estats membre que apliquen mesures pal·liatives des de fa anys, aquí no hi ha encara un recorregut marcat ni una anàlisi en profunditat per decidir les actuacions a desenvolupar en contra de la pobresa energètica. A Catalunya sí que es compta amb la llei 24/2015, fruit d'una iniciativa legislativa popular, que protegeix contra els talls indiscriminats i preveu ajudes a fons perdut per a les famílies en situació de vulnerabilitat, però els lamentables fets de la mort de la veïna de Reus van ser necessaris per a posar de manifest la lentitud en l'aplicació d'aquesta llei.
En aquest context, la investigació que presenta ESF ens permet conéixer altres lleis i mesures que són aplicades davant la urgència de la pobresa energètica arreu de la UE: algunes més centrades en eficiència energètica (com són els països de l'europa de l'est), d'altres en la protecció contra els talls de subministrament (com el cas de França), o en l'aplicació de descomptes i tarifes socials (com la recent tarifa aprovada a Portugal). Entre aquests diferents exemples, l'estudi també detecta enfocaments i polítiques que poden esdevenir pegats, o fins i tot perpetuadors de situacions de desigualtat (com és el cas dels comptadors de pre-pagament al Regne Unit o els fons de solidaritat pagats amb fons públics), lluny d'esdevenir repostes integrals a la problemàtica.
La recerca realitzada explica com l'abast d'aquesta problemàtica, i les maneres en que pot combatre's tenen a veure amb els models de gestió dels serveis bàsics. Així doncs l'objectiu no és tant extrapolar receptes de manera automàtica, sinó aprendre d'allò que ha tingut un impacte positiu o negatiu, on i perquè, per no cometre errors ja detectats, i per esclarir els buits on encara no s'ha arribat i que dificulten l'actuació, com són aspectes relacionats amb la mateixa opacitat d'alguns d'aquests models. En aquest sentit s'apunten les línies d'acció per a un canvi urgent en com aquests models adrecen la pobresa energètica, per assolir finalment una veritable garantia en el dret universal als subministraments bàsics.

Presentació de l'estudi i posterior debat:

Dia: dimarts 31 de gener

Hora: 19.00h

Lloc: Casal de Joves Palau Alòs (Carrer de Sant Pere Més Baix 55, Barcelona).

Data: 

Dimarts 31 gen

Hora: 

19:00

Organitzador: 
Enginyeria Sense Fronteres
Correu electrònic de l'organitzador: 
contacta@esf-cat.org