XL Diada dels Raiers

Els Raiers de la l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa
Divendres, 29/06/2018 fins Diumenge, 01/07/2018

La baixada dels Raiers a la Noguera Pallaresa és una celebració plena de tradició i memòria.

L'ofici de raier consisteix en la construcció de rais, embarcacions de troncs i de la seva conducció riu avall que antigament es construïen per a transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral tot aprofitant el corrent dels rius desafiant el perill de les roques i els corrents d’aigua.

Cada primer diumenge de juliol a la Pobla de Segur se celebra la Diada dels Raiers, una oportunitat única de tornar a veure baixar els rais per la Noguera Pallaresa. Els dies previs a la Diada dels Raiers es construeixen quatre rais de tres trams per fer el descens des de la presa de Llània fins al pont de Claverol, un trajecte de cinc quilòmetres que els raiers fan vestits amb la indumentària de l’època.

Hi participen prop de 100 persones voluntàries i 385 socis, que s'encarreguen des de construir els rais fins a organitzar els sopars populars o el ball de fi de festa.

La festa l'organitza lAssociació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, que va néixer amb l'objectiu de preservar l'ofici dels raiers, que era molt important pel Pont de Claverol (poble a la vora del riu Noguera Pallaresa) així com la seva cultura.

L'esdeveniment compta amb el suport d'institucions locals com la Diputació de Lleida però també del Departament de Cultura, va ser declarada l’any 2002 Festa Tradicional d’Interès Nacional, dura tres dies i aglutina concerts, un sopar popular, l’espardenyada i la baixada de Raiers el diumenge al migdia.

Data: 

Divendres 29 juny

Hora: 

19:30

Organitzador: 
Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa
Correu electrònic de l'organitzador: 
raiers@elsraiers.cat