10 maneres de no malbaratar el menjar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

10 maneres de no malbaratar el menjar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

A Catalunya, es llencen gairebé 35kg d'aliments per persona l'any i la majoria d'aquest malbaratament es produeix a les llars. Aquí teniu 10 idees per fer un consum més responsable del que mengem, de la mà de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La campanya "Prou malbaratar aliments", de l’Agència de Salut Pública de Catalunya -en el marc de l'engegada per la Comissió Europea contra el malbaratament alimentari- ofereix fins a a 10 consells per no llençar cap aliment en bon estat i aprofitar el menjar de manera segura. La majoria ja són molt sabuts, però...els seguim? 1. Planifica els teus àpats Quants sereu a taula? Organitza menús saludables abans d'anar a comprar. Tingues en compte el que ja tens a la nevera, al congelador i al rebost. Fes una llista de tot allò que et fa falta i aprofita per comprar productes de temporada. No oblidis agafar les bosses!

2. Comprova la caducitat dels aliments A casa comprova les dates de caducitat dels aliments que tens a la nevera i situa al davant els que cal consumir abans. En el moment de comprar comprova si els productes que es deterioren ràpidament tenen data suficient per poder-se menjar.

3. Pensa en la teva butxaca Quan desaprofites menjar malbarates els teus diners. Compra en quantitats adequades i evita les ofertes que no s'ajustin a les teves necessitats, ja que potser no t'ho acabaràs tot. El producte més car és el que no fas servir i acabes llençant!

4. Ajusta la temperatura de la nevera Els aliments crus com carn, peix, pollastre, ous, etc., s'han de conservar entre 1 i 5 ºC. La nevera hauria d'estar a 5 ºC a la part central. Posa-hi un termòmetre i adequa la temperatura. Comprova que les portes i els calaixos estiguin ben tancats.

5. Respecta les indicacions de conservació dels aliments Respecta les indicacions sobre conservació presents a l'envàs, tant per als aliments que necessiten fred com per a aquells que no, però que han d'estar resguardats de la llum, la calor i la humitat. Segueix també les instruccions d'ús en cada cas.

6. Fes una rotació ordenada Organitza els aliments a la nevera, el congelador i el rebost per tal de trobar a primera línia els que cal consumir primer. Així prevens que es malmetin i que hagis d'acabar llençant-los.

7. Ajusta les racions Serveix-te el que saps que et menjaràs per la gana que tens i evita excessos que segurament deixaràs al plat i acabaran a la brossa. Cuina la quantitat justa de menjar i així evitaràs que en sobri.

8. Aprofita les sobres En cas que et sobri menjar, mira d'aprofitar-lo: per a la carmanyola de l'endemà, per a congelar o per altres receptes (amanides, pasta, cremes, croquetes, etc.). Amb la fruita madura pots fer batuts o pastissos. Amb les verdures que es comencen a marcir pots fer cremes o sopes.

9. Congela Pots congelar aliments amb data de caducitat propera que no hagis de consumir si han estat conservats adequadament. També pots congelar menjars que hagis cuinat, en porcions adequades, o el pa sobrant, en rodanxes.

10. Fes el teu compostatge Si tens hort o jardí, pots fer el teu propi adob per a les plantes transformant les restes orgàniques, com les peles de fruites i verdures, en compost, un adob natural útil per a l'agricultura i la jardineria

El malbaratament alimentari a Catalunya en xifres

Segons l’estudi "Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya", elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona i.l’Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya es llencen 262.471 tones d'aliments sòlids que serien aprofitables. Això s'ha qualificat com a malbaratament alimentari. Per tant, cada any es malbaraten 34,9 kg per habitant, que equival a 112 euros per persona i any. El 58% del malbaratament es produeix a les llars (151.800 tones).

Aquesta xifra equival a llençar el menjar consumit durant 25,5 dies i, amb aquest menjar, es podrien nodrir més de 500.000 persones durant un any.

Afegeix un comentari nou