10 propostes per enfortir el vincle entre la natura i els infants

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 propostes per enfortir el vincle entre la natura i els infants

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Tots els infants tenen dret a créixer en un ambient saludable i respirar un aire net. Els nens i les nenes tenen dret a aprendre i a gaudir de la natura. Una connexió positiva amb el món natural enforteix la salut física i emocional dels infants.

Les entitats ambientals són grans facilitadores que permeten als infants i a les famílies enfortir el vincle amb la natura. Quasi totes les associacions organitzen al llarg de l'any jornades de voluntariat i de descoberta de la natura en les que petits i adults poden implicar-se.

Presentem algunes iniciatives pensades especialment per acompanyar els infants en la seva descoberta i connexió amb la natura.


1. El niu de La Sorellona

La Sorellona és una entitat que treballa per apropar la natura als més petits, i no tan petits, i a potenciar espais per reconnectar amb la terra i amb tots els que vivim en ella.

El Niu de la Sorellona organitza activitats per aprendre de la natura, a la natura i sobre la natura d'una manera lúdica i pràctica. La mainada, i en alguna ocasió les famílies, són els protagonistes del seu propi aprenentatge mitjançant tallers, jocs, observació i manipulació de la fauna (sempre sota la supervisió dels educadors i tècnics d'una manera segura). Podeu consultar la seva programació i participar en els tastets de natura. A l'estiu i al Nadal organitzen campaments de natura als Aiguamolls de l'Empordà.


2.Escola de Naturalistes del Gepec

A l'Escola de Naturalistes el Gepec proposa una activitat extraescolar per aprendre i gaudir de la natura, destinada a nens i nenes de 6 a 12 anys. Hi ha dues escoles, una a Cambrils i una a Roquetes.
El GEPEC-EdC, Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya GEPEC- EdC a més a més organitza sortides naturalistes i jornades de voluntariat ambiental en les que es pot participar en família


3. Xatrac La Casa del Mar

Xatrac és una associació mediambiental sense afany de lucre fundada l'any 2008 i que actualment gestiona La Casa del Mar de Lloret de Mar. És un centre d'interpretació on es promou la conservació de la natura a partir d'una visió integradora de tres pilars: la divulgació, la investigació i la gestió am­biental. Realitzen una gran tasca per apropar la infància i la joventut al coneixement de la natura. Organitzen tallers i casals en el marc de la bonica Platja de Fenals, que permeten els infants entrar contacte amb la natura, aprendre a gaudir-ne, a respectar-la i conservar-la.A més a més organitzen sortides naturalistes també en altres paisatges.


4. Festes d'aniversari a la natura amb la Cooperativa La Copa

És l'original proposta per celebrar els aniversaris en la natura que fa la Cooperativa La Copa: es tracta de reunir el grup d'amics i amigues en un entorn lliure, explicant contes de natura o realitzant tallers sobre mussols, amb menjadores d'ocells, fent remeis catalans o construint un forn solar.

La Copa és una cooperativa de treball associat, dedicada a l'educació ambiental que desenvolupa projectes i activitats ambientals. Tenen diferents propostes pedagògiques i de lleure. L'estiu organitzen el Casal Naturalista a les Deveses de Salt, del Parc Natural del Cap de Creus i als Aiguamolls de l'Empordà.


5. L'Escola de Científics de Plàncton

Plancton proposa diverses experiències per aprendre sobre el mar i la ciència, com els caps de setmana científics en família, o les colònies i casals d'estiu per a petits científics marins. Durant l'hivern tenen l'"escola de científics" per apropar les ciències naturals, en especial l'oceanografia, amb tallers i experiments.


6. Estiu a pagès amb l'Associació Etnobotànica

L'Associació Etnobotànica organitza l'estiu a pagès, un projecte pedagògic de cooperació, voluntariat, col·laboració, intercanvi i associatiu. Es tracta d'estades en les quals els nens i nenes poden tenir un contacte amb la natura i concretament amb la pagesia.


7. L'Hort de la Sínia

"L'Hort de la Sínia" és una finca agroecològica situada a les Hortes de Tamarit (Tarragona) vinculada al projecte de custòdia de l'Associació Mediambiental La Sínia al Baix Gaià. És una aula de natura, viva i dinàmica, on compartir coneixements i experiències, aprendre sobre el que la natura ens ofereix, observar els cultius, les hortalisses i les verdures, les plantes aromàtiques i medicinals, experimentar el benefici que per la nostra salut i benestar ens aporta sintonitzar-nos amb els ritmes de la natura i amb els cicles de les estacions, per integrar hàbits de vida saludables, en el nostre dia a dia.

8. El Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses

L'associació Centre d'Educació Ambiental CEA Alt Ter ofereix activitats d'educació ambiental, visites guiades al Ripollès i itineraris de natura. Es pot concertar una sortida de descoberta de la fauna i la flora dels rius, un itinerari pels entorns del Molí Petit seguint els rastres de diferents animals que viuen al bosc o un itinerari d'alta muntanya per descobrir els paisatges pirinencs i observar la fauna que els habita, com marmotes, isards, voltors, trencalòs. També organitzen sortides que enllacen natura i cultura, i apropen al món de la pagesia actual, o les llegendes i històries al llarg dels segles. Es pot consultar la seva agenda d'activitats, o plantificar activitats a mesura.


9. La Fundació Catalunya La Pedrera en família

La Fundació programa un conjunt d'activitats i tallers en família per gaudir de la natura, fer excursions per descobrir el territori o aprendre una mica més dels secrets de l'entorn. Centren les activitats en els entorns dels equipaments a MónNatura Pirineus, a MónNatura Delta de l'Ebre, i en els centres d'acollida als visitants de La Masieta de Mont-rebei, de La Rectoria d'Alinyà i el PI Montserrat - Coll de Can Maçana. Durant l'estiu organitzen estades de Natura i camps de Treball per a infants i joves.


10. Natura en família amb Fundesplai

La Fundació Catalana de l'Esplai convida a gaudir d'un cap de setmana de colònies en família, en instal·lacions de natura en les que es poden realitzar diverses activitats d'educació ambiental.

Afegeix un comentari nou