10 propostes per tenir cura de la terra

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 propostes per tenir cura de la terra

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La cura de la terra és cosa de tots. Més enllà de ser una paraula, la sostenibilitat és quelcom que es fa. Per això suggerim 10 propostes que t'ajuden a cuidar el territori.

1. A més biodiversitat, més riquesa: si ets al camp, conserva arbres fruiters i boscans, arbustos als marges, varietats agrícoles tradicionals, races i espècies autòctones

2.Sembra una llavor al jardí, terrassa o balcó. Les plantes absorbeixen diòxid de carboni i alliberen oxigen,millorant la qualitat de l’aire. Tria espècies autòctones que estiguin adaptades al medi i a la pluviometria.

3.Afavoreix la biodiversitat construint un hotel d’insectes o fes una bassa per amfibis o posant menjadores i nius per ocells, o ratpenats.

4.Composta els residus orgànics: són nutrients per la terra, que pots fer-los tornar a ella. Recicla els altres per no malgastar recursos.

5. Col·labora amb entitats ambientals i entitats de custòdia en projectes de recuperació dels ecosistemes naturals, com aiguamolls i prats humits, boscos de ribera, plantacions d’espècies autòctones, agricultura ecològica.

6. Col·labora en la preservació dels elements d’interès cultural i paisatgístic: fonts, marges de pedra seca, arquitectura rural, pràctiques tradicionals com segar i batre, fer pallers.

7. Vincula els productes ecològics i artesanals als lleure, l'aprenentatge o el turisme rural.

8. Menja fruita i verdura de temporada, de proximitat i cultivada de forma de forma respectuosa amb el medi : són tres criteris que permeten reduir emissions i contaminants en la natura; i, si pots, compra a granel, sense envasos.

9. Aïlla la teva casa per reduir el consum energètic, i contracta energies renovables.


10. Ves en bici, a peu o en transport públic sempre que puguis: reduiras el consum energètic, les emissions a l'atmosfera, i faras salut.

Afegeix un comentari nou